Открито е праисторическо езеро на територията на Антарктика

Езерото е доста под ледената повърхност и първичният анализ показва, че е на поне 12-14 милиона години. Това е уникално и според различни датчици има живот в него. Температурата измерена в езерото наречено Восток е приблизително -80 градуса Целзий

2011-01-28 20:20:41
Открито е праисторическо езеро на територията на Антарктика
Езерото е доста под ледената повърхност и първичният анализ показва, че е на поне 12-14 милиона години.

Това е уникално и според различни датчици има живот в него. Температурата измерена в езерото наречено Восток е приблизително -80 градуса Целзий. Уникално е, че има живот в тази скрита праисторическа находка.

Езерото е било забелязано случайно докато руснаци са сканирали със специален сонар. За какво са сканирали не е ясно, но е довело до нещо уникално.

Засега от пробите успешно са взети само микроорганизми, но различни техники за наблюдение и детекция показват, че има и по-големи на размер многоклетъчни животни.

Хората не могат да си представят какво е минус 80 градуса Целзий. За пример, това е половината от температурата на течния азот, а той може да замрази всичко за секунди. Не е ясно на учените как може да има живот в толкова студена, в която едва се намира 0.0005% кислород.

Учените признават, че езерото е било първо видяно през 1983 година, но тогавашната технология не е могла да потвърди или отрече дали е грешка в системата или наистина е имало нещо. Понеже има много смущения на полюсите ни, технологиите не винаги работят правилно.

Езеро Восток е рекордьор и по най-ниска температура и тя е -89 градуса, записана преди няколко дни. Дълбочината на езерото е 4 000 метра и учените ще са много внимателни с пробите, защото не се знае какви микроорганизми може да има и може да са много летални за живота на Земята извън средата им.

Учените уточниха, че не само езерото се казва Восток, а цялата територия, която изследват и тя е около 10 квадратни километра. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия