Има хора, които осъзнават, че сънуват и имат способността да манипулират това, което става в съня им и сами да решават как да завърши той. Тези хора се наричат "ясно сънуващи" и най-често има такива при децата, като това се приема и като израз на творчество.

Осъзнатото сънуване е истински феномен и съществува отдавна. Тибетските будисти са практикували "сън йога" преди повече от хиляда години и са го ползвали като средство за постигане на по-чиста форма на съзнанието.

Има различни начини, които помагат да се увеличи честотата на осъзнатото сънуване. Преди сън човек може да си припомни, че иска да е наясно, когато сънува. Може и да бъдат направени няколко сигурни проверки, за да види човек дали е буден или се намира в съня си. Проверката може да бъде четене на числа или букви и след това поглеждане отново към тях. Ако сънувате те ще се променят и ще изглеждат различно. Ако това не ви е достатъчно, за да прецените дали сънувате, представете си, че сте в сън и след това си представете някаква сцена - ако не сънувате, нищо няма да се случи.

Когато сънищата стигнат прекалено далеч, човек може да започне да губи контрол върху будния си живот и това да бъде сериозен проблем. Шизофренията е точно това - човек бърка реалността със своите сънища.

Да се интересувате и да сте наясно от осъзнатото сънуване е нещо съвсем безобидно, все едно си водите дневник на сънищата. Ако обаче човек започне да не прави разлика между сън и реалност, това показва, че той страда от психическо заболяване. Това не прави човека опасен, но той има нужда от лекарска помощ. Ако някой психически нестабилен човек реши, че това, което се случва в съня му, може да бъде направено и в реалния живот, той може да бъде опасен за обществото.

Достигане до състояние, в което реалният живот прилича на сън, се случва рядко. Хората, които практикуват осъзнато сънуване, са напълно нормални. Те правят разлика между будно състояние и сън.
Автор: Ралица Солакова