Можем ли да разрешим конфликтите родители-тийнейджъри?

Според психолозите, конфликтите между подрастващите и възрастните се дължат на сблъсък на интереси. А  тези конфликти могат успешно да се разрешат само при желание и на двете страни да постигнат съгласие. За повечето конфликти  мога

2011-01-26 23:27:00
Можем ли да  разрешим конфликтите родители-тийнейджъри?
Според психолозите, конфликтите между подрастващите и възрастните се дължат на сблъсък на интереси. А  тези конфликти могат успешно да се разрешат само при желание и на двете страни да постигнат съгласие.

За повечето конфликти  могат да се намерят решения, които да устройват всички. Изключваме, разбира се,  случая ‘държа на своето, каквото и да става”...  

Като начало,  всички трябва да се успокоят,  да изразят своите емоционални потребности и да предложат различни варианти за решаване  на проблема. След като се изслушат един друг, всичко става доста по-просто.

Първо трябва да се изясни същността на конфликта, като се установи къде  точно е сблъсъка на интереси.  После потърсете изход от ситуацията, като вземете предвид интересите и на двете страни  и желанието на родителите и потребностите на  младия човек.  Може даже да запишете  всички решения, които биха удовлетворили и двете страни.

Обсъдете всяко записано решение. По време на този разговор и двете страни ще почувстват , че мнението им е чуто и взето под внимание.  Това ще накара и двете страни да търсят съвместно решение.

След това трябва да се разгледа  в детайли избраният вариант - да се установи кой, кого и как ще подкрепя в тази ситуация, на чия помощ ще разчитат страните и какви задължения ще поемат.

Психолозите смятат, че прилагането на  подобни  нови методи в общуването между млади и възрастни  е трудно, но само в началото. Те, обаче, бързо дават плодове и диалогът между двете страни, между родители и тийнейджъри, става равностоен и пълноценен. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия