Полярните мечки имат един доста сериозен проблем. Заради бързото топене на леда на тях им се налага понякога да преплуват повече от 687 километра.

Учени, изучаващи мечките в близост до Аляска, съобщават, че смъртните случаи свръзани с удавяне, са се увеличили 4-кратно. Полярните мечки са едни от най-добрите плувци, но 9 дни непрекъснато плуване, е непосилно за което и да е земно животно.

По принцип мечките използват плуването, за да достигнат от един до друг леден къс, за да ловуват.  "На тях им се налага да стоят във водата в продължение на 232 часа, което е непосилно за разбиране от хората. Енергията, която израсходват тези животни, за тези часове във водата, е повече отколкото човек изразходва за половин година. " - казва зоологът Джордж Дърнар.

Мечките вместо да запазват нужната им телесна мазнина, която им помага да оцелеят в тези ниски температури, те я изразходват, мъчейки се да търсят храна. Друг проблем е, когато майката мечка остави малките, за да им осигури яденето, хищници обикновено се докопват до тях, а те са незащитени.

От 1995 година досега смъртността на полярните животни като цяло се е увеличила с 35%. Това е изцяло заради глобалното затопляне от 3 градуса Целзий. За нас хората тези 3 градуса не са много, но за един къс лед, това е гибел, съответно гибел и за животните живеещи на това място.
Автор: Албена Иванова