Скоро всички полярни мечки ще са на дъното на океана

Полярните мечки имат един доста сериозен проблем. Заради бързото топене на леда на тях им се налага понякога да преплуват повече от 687 километра. Учени, изучаващи мечките в близост до Аляска, съобщават, че смъртните случаи свръзани с удавяне, са

2011-01-25 21:55:35
Скоро всички полярни мечки ще са на дъното на океана
Полярните мечки имат един доста сериозен проблем. Заради бързото топене на леда на тях им се налага понякога да преплуват повече от 687 километра.

Учени, изучаващи мечките в близост до Аляска, съобщават, че смъртните случаи свръзани с удавяне, са се увеличили 4-кратно. Полярните мечки са едни от най-добрите плувци, но 9 дни непрекъснато плуване, е непосилно за което и да е земно животно.

По принцип мечките използват плуването, за да достигнат от един до друг леден къс, за да ловуват.  "На тях им се налага да стоят във водата в продължение на 232 часа, което е непосилно за разбиране от хората. Енергията, която израсходват тези животни, за тези часове във водата, е повече отколкото човек изразходва за половин година. " - казва зоологът Джордж Дърнар.

Мечките вместо да запазват нужната им телесна мазнина, която им помага да оцелеят в тези ниски температури, те я изразходват, мъчейки се да търсят храна. Друг проблем е, когато майката мечка остави малките, за да им осигури яденето, хищници обикновено се докопват до тях, а те са незащитени.

От 1995 година досега смъртността на полярните животни като цяло се е увеличила с 35%. Това е изцяло заради глобалното затопляне от 3 градуса Целзий. За нас хората тези 3 градуса не са много, но за един къс лед, това е гибел, съответно гибел и за животните живеещи на това място. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия