Жена си върна гласа чрез трансплантация

Бренда Денсън е първата жена в света, която да имплантирано устройство за говор. 11 години разработване на тази технология са допринесли за почти естествения глас, който Бренда вече има. Операцията е направена в болница в Калифорния и е траела дос

2011-01-22 18:43:46
Жена си върна гласа чрез трансплантация
Бренда Денсън е първата жена в света, която да имплантирано устройство за говор. 11 години разработване на тази технология са допринесли за почти естествения глас, който Бренда вече има.

Операцията е направена в болница в Калифорния и е траела доста часове за правилното свързване на всичко. Жената е на 52 години и е загубила гласа си преди 11 години след неуспешно проведена операция за премахване на израстък в гърлото й.

От лошата операция досега тя е нямала пълната възможност да усети вкусове и миризми в продължение на цели 11 години и за първи път е помирисала рози и кафе тази сутрин и се е разплакала от щастие.

Това е било невероятна операция и само може би 2-3 екипа лекари в света могат да я осъществят. Те обаче ще започнат да обучават млади лекари да правят операцията и ще има семинар, в който това да се научи добре и да може много повече хора да получат това, което ние приемаме за даденост. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия