Преди три години на днешния ден почина Хийт Леджър

На днешния ден преди 3 години  Хийт Леджър, един от младите и обещаващи актьори, напусна този свят. Леджър е роден на  4 април 1979 година в Пърт, Австралия. Има ирландски и шотландски произход. През 1999 година  Леджър започва

2011-01-22 12:56:20
Преди три години на днешния ден почина Хийт Леджър
На днешния ден преди 3 години  Хийт Леджър, един от младите и обещаващи актьори, напусна този свят. Леджър е роден на  4 април 1979 година в Пърт, Австралия. Има ирландски и шотландски произход.

През 1999 година  Леджър започва снимките на холивудския филм  ‘10 неща, които мразя в теб’ . Актьорът  изиграва запомнящи се роли в  “Патриотът’,  където партнира на Мел Гибсън,  ‘Казанова’, ‘Като рицарите’, ‘Орденът’,  ‘Братя Грим’...

Хомосексуалната драма “Планината Броубек” пък  се превръща във връх на кариерата на Леджър. За главната си роля във филма на Анг Ли  той получава номинация за Оскар и Златен глобус  "Най-добър драматичен актьор". В лентата играе ролята на овчар от Уайоминг ,  който има любовна връзка с Джак Туист.

Един от последните филми, в които Хийт Леджър участва, е номинираният за Оскар  I"m Not There. Там той е един сред няколкото актьори, пресъздаващи образа на певеца Боб Дилън.

Последната завършена лента с участието на актьора е “Черният рицар”.  Леджър изиграва ролята на Жокера, която в първата лента - “Батман в началото”,   е пресъздадена от Джак Никълсън. Тогава  актьорът заявява, че ролята го е изтощила и не успява да спи повече от два часа на денонощие, защото не можел да спре да мисли за снимките. Тогава той споменава, че едно сънотворно хапче не му стига и е принуден да взема второ, за да поспи поне час.

Хийт Леджър е намерен мъртъв в своя апартамент  в  Йорк на 22 януари 2008 година  в 15:26 часа местно време. В близост до тялото му са намерени сънотворни, отпускани с рецепта, както и опаковки от други препарати, които се продават свободно. Извършената аутопсия  не е изяснила причината за смъртта на 28-годишния актьор. В резултат на проведеното разследване официално е съобщено, че причина за смъртта е "остро отравяне, предизвикано от комбинирания ефект на шест различни лекарства".

На погребалната служба в негова чест, проведена на 9 февруари  в  Пърт, присъстват близки роднини, филмови звезди и стотици опечалени. След церемонията Хийт Леджър е погребан в родния си град в тесен семеен кръг.[

Годеницата  на Хийт Леджър,  Мишел Уилямс,  замразява ангажиментите си за неопределено време поради скръбта си по бащата на дъщеричката си.

За последната си роля във филма  “Черният рицар” Леджър печели поредица от награди, връчени му посмъртно за изпълнението на Жокера,  най-известни от които са  Оскар, Златен глобус и BAFTA, всички за категорията "Най-добър поддържащ актьор ".
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия