След 9-часови дебати правителството оцеля

Днес се състоя дебатът по повод искания от премиера Бойко Борисов  вот на доверие към правителството на ГЕРБ. В началото на заседанието на  парламента, премиерът  представи пред депутатите проекта на решение на Министерски съвет

2011-01-20 19:11:13
След 9-часови дебати правителството оцеля
Днес се състоя дебатът по повод искания от премиера Бойко Борисов  вот на доверие към правителството на ГЕРБ.

В началото на заседанието на  парламента, премиерът  представи пред депутатите проекта на решение на Министерски съвет за искане на вот на доверие.Той обясни , че правителството на   България  преди година и половина е приело  предизвикателството чрез непопулярни мерки и със силна воля да промени управлението на страната, че нито  едно правителство през последните двадесет години не е предприело едновременно такъв широк кръг реформи в различни сфери.  

Проблемите, които правителството  прави всичко възможно да реши днес,   са
трупани  с години. Мерките, които се  прилагат пораждат съпротива и реакция срещу правителството и министър-председателя. Атаката от последните седмици  има за цел  да дискредитира политиката на управлението.

Ето защо, правителството  внесе  искане за вот на доверие за цялостната политика и  във всички сектори.  То се нуждае от подкрепата на българските народни представители, за да може да реализира  своята политика.

След въведението, започнаха изказвания на министри и депутати. Първи след министър-председателя  говори вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.   Той обясни, че фискалният резерв е над 6 млрд. лева, при заложени 4,6 млрд. лева, че е започнато  въвеждането на  правила, които се спазват от всички,  за да няма скрити практики. България вече е страната на най-ниски данъци в Европа.  Потвърден е  положителният  кредитен рейтинг на България,  който беше свален при правителството на Станишев.  В момента фискалният резерв е по-голям от това, което   е оставено от Тройната коалиция.

В изказването  си  министър Трайчо Трайков заяви, че  големите енергийни проекти ще бъдат договорени с изгодни за България условия. Започналата енергийна политика не е свързана с един доставчик или един продавач на енергия. За първи път е постигнато намаляване на цената на газа по действащ договор. Поет  е  ангажимент за диверсификация. За първи път туристическият сектор разполага с 65 милиона лева за инвестиции.

Министър Игнатов  пък посочи, че екипът му е поел отговорност да провежда интегрирана политика,  предвидени са  и са  започнати редица мерки за  отваряне на образователната система.  Постигнати са следните резултати:  изключително висока усвояемост на средствата по европейските програми,  добър социален диалог, въвежда  се  двугодишна задължителна предучилищна подготовка, като държавата поема разходите за транспорт и  учебни помагала. Постигнато е доближаване на външното оценяване след 7-ми клас до европейската методология.   Въвежда се  система за кредитиране на резултатите от обучението. Стартира студентското кредитиране, създадена е и  рейтингова система за университетите.

Според министъра на културата Вежди Рашидов досега  реформите в културата  са отлагани и системно пренебрегвани. Въпреки кризата, ще бъдат открити 2 нови музея.
Осигурен е  достъп до качествен културен продукт и ефективно управление на културното богатство с цел туризъм. Според министър Рашидов развитието на културния туризъм е приоритет на министерството, за да  може най-после нашата страна  да се утвърди като водеща дестинация. Министерство на културата развива  модерна археологическа дейност. Осигурени са и  средства за развитие на читалищата.

Изказвания направиха още социалният министър Тотю Младенов,  здравният министър Стефан Константинов,  министрите  Свилен Нейков, Цветан Цветанов, Александър Цветков, Нона Караджова, Николай Младенов и др. както и   много депутати.

Разбира се, не се размина без скандали. На два пъти дебатите бяха прекъснати от  разразили се  спорове  между депутатите. Първия път скандално изказване направи депутатът от КБ Драгомир Стойнев, който с арогантното си  поведение и неспазване на правилника на НС, принуди председателя на  парламента, г-жа Цецка Цачева,  да го изгони от залата.  Втория път председателят на парламента бе принудена да  отстрани  от  три пленарни заседания депутата Емил Василев от РЗС. По време на изказване от трибуната на депутата Тодор Великов,   Емил Василев  се опита да залее изказващия се  с чаша вода.  Премиерът  Бойко  Борисов, който в момента  ставаше от мястото си,  за секунди  се размина с водата.

Още в началото на заседанието  бе прието гласуването на вота да бъде явно,  със ставане от място.   След едно оспорване  и повторно гласуване, правителството оцеля. От 214  гласували своето одобрение към правителството дадоха  140 депутати, 60  бяха против, а  14  се въздържаха.                                                                                                                   

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия