Белинташ - българския Стоунхендж

Върхът Бели таши, официалното наименование на Белинташ, е древно езическо прорицалище, разположено в подножието на връх Каратепе /Черни връх/ край Асеновград.   На това място племето беси е извършвало свои ритуални гадания. Белинташ е е

2011-01-17 23:20:24
Белинташ -  българския Стоунхендж
Върхът Бели таши, официалното наименование на Белинташ, е древно езическо прорицалище, разположено в подножието на връх Каратепе /Черни връх/ край Асеновград.  
На това място племето беси е извършвало свои ритуални гадания.

Белинташ е един от най-тайнствените древни мегалитни комплекси в света. Скалното плато е магическо място, свързано с много митове.  За  какво  ли не е  обявяван Белинташ -   междинна станция на НЛО, древна обсерватория, езическо светилище.. На Белинташ  стрелките на металотърсачите и компасите полудяват, подобно  на района на Бермудския триъгълник....

Древните хора, които живеели тук  смятали, че като се потопят във водите на двете езера с дъждовна вода, ще придобият необичайна мощ и познание.  Този ритуал обаче се правел задължително  в дните, когато в тези малки езера се отразявали  Луната и Слънцето.  Хората смятали, че  по този начин се свързвали   с Космоса...

Древните траки пък смятали, че именно тук е било мястото, на което бог Сабазий бил  слязъл на земята.  Именно тук се е намирало в продължение на много години   най-голямото светилище на тракийския бог.

Друга легенда пък разказва, че на това място е акостирал Ноевият ковчег. Водите на потопа били стигнали дотук и на скалните халки бил привързан ковчега.

Привърженици на космическата фантастика пък настояват, че обектът е бил ориентир за корабите на чуждоземни цивилизации, които се приземявали на платото.

По време на състояла се през 2001 година конференция на уфолозите, много специалисти определили Белинташ като междинна   космическа площадка на НЛО.
През 90-те години пък мястото било посещавано от много екстрасенси от България и чужбина, за да се заредят с космическа енергия.    

Наличието на странни групи от кръгли отвори и улеи, които наподобяват определени съзвездия, дава основание на астрономите да считат, че мястото е било грандиозна древна астрономическа обсерватория.

Според  специалистите, на мястото на целия район около Белинташ има голяма площадка за кацане на космически кораби.  Някои смятат, че  тук са кацали и продължават да кацат НЛО. В Района често са наблюдавани и странни небесни явления. Пророчицата Ванга говорела за огромни енергийни полета. Тя обяснила обаче, че там трябва да загинат 8 души, преди мистерията да бъде разкрита. Мястото е наричано  българския Стоунхендж. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия