Учени откриха най-старият динозавър познат на човечеството

Учените откриха бащата на всички динозаври от вида Дино и Тира. Това е животно приличащо на Тиранозавър Рекс или на Раптор. Открити са голяма част останки в скала, която е била течна преди 230 милиона години. Предполага се, че тогава този индивид,

2011-01-17 20:25:37
Учени откриха най-старият динозавър познат на човечеството
Учените откриха бащата на всички динозаври от вида Дино и Тира. Това е животно приличащо на Тиранозавър Рекс или на Раптор.

Открити са голяма част останки в скала, която е била течна преди 230 милиона години. Предполага се, че тогава този индивид, който са открили учените, е загинал от гъстата глиноподобна маса, която го е затрупала.

Латинското име на животното е Eodromaeus и е обитавало района на Андите. Размерът му е около 80 сантиметра дължина от носа до края на опашката и се предполага, че е можел да тича с около 20-30 километра в час за дълго време заради структурата на костите и формата му.

Динозавърът е наречен и с друго име, което е "Сутрешният Ловец", но не е обяснено защо точно него са избрали учените. Този вид не е бил заплаха за нищо по онова време заради малкия си размер и тогавашните видове крокодили и други хищници най-вероятно са причината за изчезването му. Едва 2 броя останки са намерени за последните 100 години на Eodromaeus. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия