Руснак знае 104 езика, разбира текстове, без да е учил езика

Вили Мелников-Сторквист от Русия владее 104 езика. За последните 11 години той е научил 11 нови езика - по един на година. Той искрено съжалява, че няма да му стигне времето да научи всички 6000 езика и диалекти, които се говорят в цял свят. Уникално

2011-01-17 14:56:01
Руснак знае 104 езика, разбира текстове, без да е учил езика
Вили Мелников-Сторквист от Русия владее 104 езика. За последните 11 години той е научил 11 нови езика - по един на година. Той искрено съжалява, че няма да му стигне времето да научи всички 6000 езика и диалекти, които се говорят в цял свят. Уникалното е не само, че руснакът владее толкова много езици, но и че говори на всички тях свободно - умее дори да съчинява стихове, в които има различни по произход думи.

Феноменалният човек е изследван от психотерапевти, психолози, неврофизиолози и лингвисти, но те не успели да намерят научно обяснение на нещата. Изследователите са открили какво е помогнало на Сторквист да помни така лесно езици. Като малък той е започнал да колекционира пеперуди и насекоми и да помни имената им на латински.

На 13 години разбира, че баба му е от Исландия, а дядо му е швед. Дядо му е бил ветеринарен лекар по професия и е бил поканен в Русия след революцията по линията на Коминтерна, след това обаче попада под строгия режим на Сталин и решава да смени фамилията си на Мелников, за да спаси своето семейство.

Третият фактор, който помогнал на мъжа-феномен да научи толкова много езици, мозъчна травма, която той получил по време на войната в Афганистан. Бил е в безсъзнание 20 минути, 9 от които е в кома. Три години след инцидента той има силно главоболие, но за сметка на това започва да учи езици с лекота. Първо усвоява визуално езика, като гледа съсредоточено човека, който говори. След това сякаш настройва фин механизъм и започва да лови вълни и да говори на друг език. След като започне да чете на друг език, в него зазвучава мелодия - мозъкът му вече е готов да научи новия език. Граматиката при него е на последно място.

Сторквист споделя, че често му се случва да разбира даден тест, без да знае езика, на който е написан. Подобни умения е имал Джон Еванс, английски археолог, живял в края на 19в., който с лекота и без никакви познания можел да разчете 80% от шумерски текст. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия