17 януари - Антоновден

Св. Антоний Велики е роден през III век в Египет. Той бил син на заможни  и благочестиви родители. Когато станал на 20 години, родителите му починали и той раздал имотите си на бедните и станал отшелник. Първо живял в стара египетска гро

2011-01-17 12:23:00
17 януари - Антоновден
Св. Антоний Велики е роден през III век в Египет. Той бил син на заможни  и благочестиви родители. Когато станал на 20 години, родителите му починали и той раздал имотите си на бедните и станал отшелник.

Първо живял в стара египетска гробница, послe се преселил в планината в пълно усамотение. Свети Антоний имал дар за чудотворство и прозорливост и хората го намирали и там.

След 20 години Свети Антоний се върнал  сред народа и повел борба за Христовата вяра.  Той успял да убеди много езичници да приемат християнството.

Свети Антоний починал на 105 години на 17 януари 356 година. Приживе станал Авва - отец  на множество монаси. В своя  дълъг живот на общуване с Бога, светецът стигнал до  извода, че единствено обичта към ближния може да победи демоните в нас и около нас.

У нас народът почита Антоновден и не работи, за да го подмине чумата. Младите булки стават в  зори и месят питки, мажат ги с мед и раздават комшиите за здраве на хората и добитъка.

Една питка задължително се  слага нависоко и се нарича  ‘за белята’ т.е. за чумата.  За да не върлува чумата, на този ден не се варят боб, леща и царевица, не  се шие и не се плете.

Тъй като  в народните вярвания св. Антоний и св. Атанасий са двама братя близнаци и са били ковачи, този ден  се чества като празник на ковачи,  железари, ножари и налбанти.

Името Антон /Антония/ е от римски произход и означава  "безценен”. На днешния ден празнуват Антон, Антония,  Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Дончо, Донка, Доника, Дона, Тончо, Тонка, Тонко , Тони , Тоня.


Да са живи и здрави всички именници! Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия