Тази година ще се навършат 100 години от раждането на великата пророчица баба Ванга. На 3 октомври тържествено ще бъде отбелязан рожденият й ден и поклонниците й ще могат да видят паметника на Ванга, направен в естествен ръст.

В момента има два проекта за скулптура на пророчицата, но все още не е избран този, който ще бъде осъществен до есента. Все още не е взето и решение къде да бъде паметника на Ванга - дали да е на входа на комплекса или пред храма "Св. Петка". Най-късно след месец ще започне ремонтът на къщата на баба Ванга. Домът й бе заключен веднага, след като тя си отиде от този свят на 11.08.1996 година.

Къщичката на пророчицата се стопанисва от фондация "Ванга", които са собственици и на комплекса в Рупите. Но личните й вещи не принадлежат на фондацията. Собствеността на Ванга и имуществото останаха в полза на държавата след проведен съдебен процес, повдигнат от нейните наследници.

Ще бъде направен актуален опис от преди 5 години и специалисти ще решат кои вещи са историческа ценност и кои са се повредили с течение на времето.
Автор: Ралица Солакова