Колко българи живеят в страната, кои са градовете, където хората са мигрирали, какъв е броят на двойките, които живеят на семейни начела - това ще разберем, след като приключи масовото преброяване на населението на България и жилищния фонд в страната. Преброяването ще започне на 01.02.2011г. и ще приключи на 28.02.2011г.

Първите 9 дни то ще се извършва в интернет, а от 10 февруари ще тръгнат анкетьори по домовете. Те ще обикалят къщите на хората между 8.00 часа и 20.00 часа. Анкетьорите трябва да са снабдени с карта, която има уникален номер и да се представят с трите си имена. Ако смятате, че човекът срещу вас не е анкетьор, може да съобщите на тел. 0700 16 310 номера на неговата карта и оттам да ви кажат дали е такъв или ви лъже. На този телефон може да задавате всякакви въпроси, които са свързани с попълването на анкетните карти в интернет.

Няма нужда да пускате анкетьорите в дома си, преброяването може да бъде извършено на стълбищната площадка. Участието е задължително и при отказ ще заплатите глоба в размер на 120лв. В анкетата има и въпроси, които са по желание - майчин език, вероизповедание, етническа принадлежност, религиозност, здравен статус.

Преброяването в интернет е доста по-лесно и удобно, то може да бъде извършено между 1 и 9 февруари т.г. Трябва да имате e-mail и да посетите страницата на Националното преброяване. Там се регистрирате с трите си имена, номер на л.к., ЕГН и e-mail. Ще получите парола за достъп в сайт. Електронната анкетна карта е същата като хартиената. Попълването й ще ви отнеме около 15 минути. След като приключите, ще получите уникален код, който трябва да кажете на анкетьора, когато дойде до дома ви. Онлайн анкетата може да бъде попълвана само от България. Този вариант на преброяване е доста удобен, защото го извършвате, когато на вас ви е удобно - може да го направите по всяко време на денонощието. Трябва да попълните данните за всички хора, с които живеете заедно, в противен случай, когато анкетьорът дойде, ще трябва наново да се попълват анкетните карти. Човек може да преброи не само себе си и семейството си, но и своите близки роднини, баби, дядовци, ако те са съгласни.

България ще започне първа преброяването, преди останалите страни-членки на Европейския съюз. Ще бъдат преброени всички граждани на страната ни, които живеят постоянно тук или са напуснали България след 31 януари 2010 година. Българите, които живеят над 1 година извън страната и студентите, които не учат в Бългаия, ще бъдат преброени в страната, в която живеят в момента.

Това е 17то преброяване, което България прави. То се извършва през 10 години. Населението на страната ни е било най-многобройно през 1985 година - 9 милиона души. Оттогава до 2001 година България се е разделила с 680 000 души, които са емигрирали.
Автор: Ралица Солакова