Боби Фишер - ексцентричният световен шампион

Шахматистът Боби Фишер, с рождено име Робърт Джеймс Фишер ,  е 11-тият световен шампион по шахмат и единственият американски шахматист, спечелил това отличие. През цялата си кариера той громеше съветските гросмайстори. Фишер  е създаде

2011-01-08 15:42:54
Боби Фишер - ексцентричният  световен шампион
Шахматистът Боби Фишер, с рождено име Робърт Джеймс Фишер ,  е 11-тият световен шампион по шахмат и единственият американски шахматист, спечелил това отличие. През цялата си кариера той громеше съветските гросмайстори. Фишер  е създадел на нов стил в шаха - Fisherandom шах.

Боби Фишер е роден на 9 март 1943 година в Чикаго. Той  печели републиканскато първенство на СAЩ за мъже на 8 януари 1958 година,  когато е едва на 14 години, а  15-годишен става най-младият гросмайстор до този момент.

Става световен шампион на 1 септември 1972 година,  когато побеждава след драматична партия руснака Борис Спаски, Рейкявик, Исландия.  Срещата между двамата шахматни колоси е отразена в почти всяко авторитетно шахматно издание. Тя се счита за една от най-емблематичните в историята на шахмата.

Фишер е единственият в историята на шахмата американски световен шампион, но губи титлата си на 3 април 1975 година. Тя му е отнета, заради неприемливите условия, които поставя за мача си с Анатолий Карпов. Тогава ФИДЕ определя Хавана  за град, в който ще се проведе срещата между Фишер и претендента Карпов. Американските власти обаче отказват да пуснат Фишер на кубинска земя. Той поставя условие партиите да се играят по телефона. Това предложение е отхвърлено, тъй като се губи факторът за психологическо влияние по време на партията. Анатоли Карпов става единственият в историята световен шампион по шахмат без да е играл партии за това.

По време на всички турнири , Боби Фишер прояваява странностите на своя характер.
Той непрекъснато проявява някакви претенции - за друго помещение, да повече пари, за повече светлина,  не играе в събота...

Животът на Фишер е низ от препятствия, които той преодолява едно след друго. За едни той е гений, а за други  - луд. Той е може би единственият  човек в света с еврейски произход, който мрази евреите и съответно е ненавиждан  от цялото световно еврейство.

След триумфа  си срешу Спаски, Фишер влиза в малка секта в Пасадина и дава там значителна част от хонорарите си.

След като пропада мачът с Карпов в Хавана, Фишер напуска САЩ  и за 17 години е забелязан само веднъж през 1981 година. Тогава той имал вид на хипи с окъсани дрехи, неподстригана  и  сплъстена коса и дълга брада. Дори е арестуван в Калифорния, защото полицаите  го сбъркали с издирван крадец.

По време на така нареченото „югоембарго“ пък  Боби Фишер играе в Белград  партия отново с Борис Спаски, като нарушава американското ембарго. Той отново печели, но  това му коства свободата - за нарушаване на ембаргото според законите на САЩ се полага затвор до 10 години.  По искане на САЩ, Фишер е арестуван  в Япония. След множество перипетии той получава исландско гражданство и японските власти се съгласяват да го освободят да пътува  за Исландия.

Смята се,  че към края на живота си Фишер страда от психически отклонения, най-вероятно вследствие на отнемането на шахматната му титла от правителството на собствената му страна.

Издирва го не само  от ФБР, но и от данъчните. Оказва се, че Фишер е живял инкогнито и в  Будапеща. След 1992 година и комерсиалния мач със Спаски, Боби Фишер получава 3,5 милиона долара и се установява във Филипините.

Боби Фишер окончателно подписва обществената си присъда, когато,  малко след 11 септември 2001 година,  в интервю за малка филипинска радиостанция, казва, че  аплодира действията на “Ал Кайда”.

Боби Фишер умира  от неустановено заболяване в Рейкявик на 18 януари 2008 година.Погребан е край  град Селфос, на около 60 км източно от исландската граница.

През юли 2010 година тялото на шахматиста е ексхумирано  заради спор за бащинство. Алчна филипинка не се посвени да убеди исландските власти, че  Фишер е баща на 9-годишното   й момиченце и получи разрешение за ексхумация на тялото му. След направения ДНК-тест се установи, че  починалият на 65-годишна възраст световен  шампион Боби Фишер не е баща на детето.  

Тъй като Фишер не оставил завещание, претенции за наследството му имат двама негови племенници, както и бившата му жена - японската шахматистка Миеко Ватаи. Властите на САЩ също се надяват на част от наследството, защото имат данъчни претенции към световния шампион.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия