Слънчево затъмнение: happening now! Вижте го сега, че следващото е чак през 2081!

Тази сутрин на територията на България имаме възможността да наблюдаваме частично слънчево затъмнение. То е видимо от цялата територия на Европа и Африка, както и от най-северните части на Северна Америка и североизточните и северните части на Азия.

2011-01-04 11:04:20
Слънчево затъмнение: happening now! Вижте го сега, че следващото е чак през 2081!
Тази сутрин на територията на България имаме възможността да наблюдаваме частично слънчево затъмнение. То е видимо от цялата територия на Европа и Африка, както и от най-северните части на Северна Америка и североизточните и северните части на Азия. Жителите на Скандинавския полуостров ще видят закрити от Луната 92 % от слънчевия диск.

Затъмнението започна точно в 07.57ч. Максималното му закриване ще е в 10.55 часа и гледано от София, ще е върху 86 процента от слънчевия диск.

От Роженската Обсерватория препоръчват на всички, които искат да видят явлението, да използват прост метод за предпазване на зрението си. Изследванията са показали, че използваното опушено от свещ стъкло за наблюдение е много по-ефикасно от маската за заваряване или рентгеновия филм, които също се използват като предпазни средства от мнозина.

От Астрономическата aсоциация в София организират от 9:00 до 12:00 ч. днес демонстрационно наблюдение с телескопи, филтри и очила. Сборният пункт е градинката пред НДК.

Очакват ни още три частични затъмнения през тази година, но нито едно от тях няма да е видимо от територията на страната.

Едва след 70 години софиянци ще могат да видят пълно слънчево затъмнение за цели 11.07 минути. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия