Отношенията родители-тийнейджъри...

С настъпването на пубертета  идва и времето на полуистините, на тайните и на откровените лъжи от страна тийнейджърите.  Младежите и от двата пола, в желанието си да изтъкнат своята независимост, обгръщат в мистерия и най-баналните  

2010-12-31 12:46:14
Отношенията родители-тийнейджъри...
С настъпването на пубертета  идва и времето на полуистините, на тайните и на откровените лъжи от страна тийнейджърите.  Младежите и от двата пола, в желанието си да изтъкнат своята независимост, обгръщат в мистерия и най-баналните  всекидневни  детайли от живота си.

Това обаче много притеснява родителите.  Те се тревожат какво  може да крие в стаята си тяхното  13-14-годишно дете и си мислят, че нещо много страшно.

На тази възраст децата се научават и на нещо друго -  да крият емоциите си.  Диапазонът на премълчаването се разширява и тийнейджърът все по-умело  успява да замаже битовите и училищните проблеми. Родителите,  от своя  страна пък,  са принудени да се превърнат в детективи, за да разберат какво всъщност се случва.  

Постоянните разпити не са най-правилната тактика, защото   колкото по-строги са дисциплината и контролът, толкова по-изобретателни стават децата...

Тийнейджърите имат измамното чувство, че вече са големи хора - те се чувстват  много опитни,  знаещи и самостоятелни. С тях трябва да се общува като с възрастни, без да се забравя, че всъщност са още деца.  Психолозите са на мнение, че трябва да се поставят ясни правила - за какво тийнейджърът трябва да отговаря самостоятелно, над какво родителският контрол  да бъде  частичен и  над кое - пълен.

Тайните играят особена роля в психическото развитие на тийнейджърите.  Именно чрез тях подрастващите  започват да се осъзнават като личности  и да изследват своята индивидуалност . Ако някой  рови из  вещите им или подслушва телефонните разговори  или  чете имейлите им ,  това може да ги накара  да потърсят безопасна територия  извън дома, а така да се изплъзнат напълно от контрола на родителите.

Вътрешният свят на тийнейджърите е доста противоречив. Те хем искат да запазят в тайна  личния си живот, хем, от друга страна,  искат да споделят  преживяванията си и  търсят разбиране.  

Затова е добре  родителите да оставят детето си само да определи границата на откровеността,   да го оставят  само  да поговори за чувствата си, защото  всеки - голям или малък, има право на свои тайни.

Ваканцията пък  е времето, когато тийнейжърите  очакват вълнуващи  преживявания.  И именно това е моментът, когато  отново трябва да се уговорят правилата -  разрешени и забранени места, занимания и вечерен час.

Няма безопасна ваканция. Затова трябва да се обсъдят рисковете, които крият местата за забавление. Там младежите може да станат жертва на масова паника, насилие или кражба, а уменията за справяне в такива ситуации се изработват постепенно.
Ежедневно трябва да се разговаря  с тийнейджъра какво  се е случило през деня.
Трябва да се каже  категорично ‘Не!’ на алкохола, цигарите, наркотиците, хазарта, прекаленото закъснение вечер, неограниченото стоене пред компютъра, мотаенето и нищонеправенето, както и срещите със случайни познати.. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия