Настъплението на съвременните амазонки...

Малко се знае за амазонките.  Доста от учените дори се отнасят  скептично  към сведенията за тези жени.  Археологическите находки от последните години  обаче,  потвръждават, че амазонките наистина са съществували, те

2010-12-28 21:14:22
Настъплението на съвременните амазонки...
Малко се знае за амазонките.  Доста от учените дори се отнасят  скептично  към сведенията за тези жени.  Археологическите находки от последните години  обаче,  потвръждават, че амазонките наистина са съществували, те не са измислица на историците и наистина са а хвърляли в ужас  представителите на силния пол...

Тези жени-воини, виртуозно  владеещи  оръжието и презиращи мъжете, наистина са съществували. За да продължат рода си, те все пак са се срещали с мъже, но от родените деца оставяли само момиченцата, а момченцата или убивали,  или връщали на бащите.
Случвало се е обаче, амазонките да останат до края на живота си девствени.

За амазонките се споменава в ‘Илиада’. Царството им, със столица Фемискира,  се намирало  в Мала Азия край река Фермодонт. Според някои източници, амазонките все пак живеели с мъже, но те изпълнявали цялата  домакинска работа.

Амазонките не са водили заседнал начин на живот и са се местили непрекъснато.  Още Христофор Колумб разбрал  от индианците за някакъв остров, където живеят само жени и се запалил  от идеята да открие царството на  амазонките.  Той дори нарекъл  острова Виргински /Остров на девицте/.

Марко Поло също описал открития от него остров близо до Южна Индия с чисто женско население.  Конкистадорите също са описали амазонките. Според тях те били  високи и с бяла кожа жени, с дълги коси,  заплетени на плитки. Дори в днешно време понякога се появяват съобщения за откриването на племе от жени в неизследвани райони от басейна на река Амазонка... В Британия пък имало остров Томбелене, който бил обитаван от магьосници-друиди...

Амазонките са съществували - това е факт.  Но новите амазонки постепенно завоюват позиции в света.  Първите феминистки се вдигнали на борба още в края на 19-ти век, като всичко започнало с въпроса за равните избирателни права.  Галантните мъже по всякакъв начин се опитвали да предпазят жените от политическите страсти. Дамите обаче не вярвали на комплиментите и продължили да оказват натиск върху мъжете. Накрая те не издържали  и през 20-те години на миналия век в много страни било предоставено правото  на жените да гласуват.  В момента жените в повече от две трети о страните по света имат избирателни права.

Наследничките на амазонките обаче  продължили борбата си. През 60-те и 70-те години на миналия век те започнали  борба за равноправие пред закона и еднакви възможности с мъжете в образованието и кариерата.  В много страни тази битка също е спечелена.
Жените щурмуват нови професии, постъпват в университети,  печелят милиони, намалява разликата в заплащането между жени и мъже.

Жените обаче не спират и днес. Особено американките. Не дай си Боже да потупаш жена по рамото или да я погледнеш  по-различно и.. край - като нищо може да те обвини в сексуален тормоз.  Особено застрашени са богатите  и влиятелни мъже. Всички дами, които те някога са погледнали накриво, се опитват  да ги осъдят за морални щети. А най-радикалните феминистки дори стигат до крайности - те  твърдят, че жените са способни да мислят, действат и оцеляват по-добре от мъжете....

Само бъдещето ще покаже как ще завърши настъплението на жените. Дали пък не ни чака нова ера на амазонките? 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия