Имплантиран чип помага на незрящи да четат

Чип с 1520 микрофотодиода, който се имплантира, ще помогне на  незрящи хора да различават предмети и да четат големи надписи. Изобретението е дело на д-р Еберхарт Цренер от университета в Тюбинген. Той е шеф и на немската компания Retina I

2010-12-27 18:15:41
Имплантиран чип помага на незрящи да четат
Чип с 1520 микрофотодиода, който се имплантира, ще помогне на  незрящи хора да различават предмети и да четат големи надписи.

Изобретението е дело на д-р Еберхарт Цренер от университета в Тюбинген. Той е шеф и на немската компания Retina Implant.  Чипът е преминал през многогодишни клинични изпитания  върху пациенти с дегенерция на клетките в ретината.

Голяма част от пациентите  успели да различат ярки обекти, а финландецът Мийка Терхо разпознал ясно вилица, нож, чаша, плодове, а също така можал  самостоятелно да  се придвижва  из  стаята и да се доближава до други хора.  Той дори успял да разчете името си, написано с големи букви.

Преди да бъде пуснато на пазара, изобретението ще премине през още няколко теста в Германия, Великобритания и Италия. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия