Пчелите по-умни от компютрите?

Екип от британски учени  от Лондонския университет установил, че  пчелите, тези дребни насекоми, могат да решават доста сложни задачи и  дори да конкурират компютрите. Специалистите установили, че,  за да събират нектар от

2010-12-25 23:55:24
Пчелите по-умни от компютрите?
Екип от британски учени  от Лондонския университет установил, че  пчелите, тези дребни насекоми, могат да решават доста сложни задачи и  дори да конкурират компютрите.

Специалистите установили, че,  за да събират нектар от цветята, пчелите избират най-късия път до тях, като изразходват при това най-малко сили.

В математиката таза задача се нарича ‘задачата на пътника’. Тя се състои именно в това,  да се намери най-краткия маршрут между определени градове, всеки от тях да се посети само по веднъж и след това пътникът да се върне на изходнта точка.

Решението на тази задача била много важно  за различни процеси като производство на микросхеми, работа с интернет и др. В науката за целта се използват множество алгоритми, а за тяхното решаване дори компютрите правят много сложни изчисления.

Пчелите обаче  много бързо изчислявали тези маршрути, което озадачава учените, които  не могат да разберат по какъв   начин  миниатюрният мозък на жилещото насекомо
може  да се  окаже по-умен от компютъра. Засега обаче, тази загадка остава нерешена. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия