Иисус Христос - Бог, Богочовек или обикновен пророк? /Част трета/ + Видео

Свети Петър не  е бил нито най-любимият, нито пък най-смелият ученик на Христос, както се смята. Петър /’Скалата’  - крайъгълният камък на християнството/ всъщност е бил в сянката  на Мария Магдалена, Филип и Юда.  

2010-12-25 15:44:53
Иисус Христос -  Бог, Богочовек или обикновен пророк? /Част трета/ + Видео
Свети Петър не  е бил нито най-любимият, нито пък най-смелият ученик на Христос, както се смята. Петър /’Скалата’  - крайъгълният камък на християнството/ всъщност е бил в сянката  на Мария Магдалена, Филип и Юда.  Затова Петър ги е мразел.

Именно  за това говорят излезлите на бял свят напоследък тайни евангелия. Паника имаше, когато официално бе обявено Евангелието на Юда. То се появи благодарение на Националното географско дружество на САЩ и официалното му издание ‘Нешънъл Джиографик”.  То е било скрито в течение на векове в египетската пустиня, докато не било намерено в началото на 80-те години на 20-ти век.  После пък станало  притежание на трафиканти на антики. Така чак през 2001 година то стигнало до ръцете на професор Рудолф Касер, който успял да го разчете.

Именно  написаното в това  евангелие може да промени прочита на Библията. “Ти ще надминеш всички. Ще принесеш в жертва човешкото тяло, което ме облича”- така се обръща Христос към Юда.  Юда ще убие Иисус и така ще му направи услуга.  А това, че възлага тази задача именно на Юда, говори каква специална роля е имал той сред учениците на Христос - такова е поне мнението на експертите по религия.

Новият завет  разказва как Юда продава  Христос в Гетсиманската градина. Според Евангелието на Юда обаче, Иисус е поискал  най-верният му  ученик да го предаде, за да освободи душата му от тялото.  Според традиционните разбирания,  Юда е  въплъщение на предателството, най-лошият сред най-лошите, които продава своя учител с целувка срещу 30 сребърника. В Евангелието на Юда обаче той е герой и за разлика от другите ученици на Христос, той наистина разбира неговото послание.

Евангелие от Филип пък разказва как три жени винаги са следвали Иисус - майка му, сестра й и Мария Магдалена.  Последната била негова спътница и Христос често я целувал по устните.  Това евангелие  е по-ранно от каноничните текстове. То представя ‘блудницата’  като партньор на Иисус в създаването на новата религия...

Кое  е вярно и  кое не  - никой не може да каже и най-вече  - да докаже. Какъв  е бил Христос Бог, Богочовек или обикновен пророк - това също никой не може да каже. За нас обаче е  достатъчно  да живеем, според неговите  заповеди :

    5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.

    6. Не убивай!

    7. Не прелюбодействай!

    8. Не кради!

    9. Не лъжесвидетелствай против ближния си!

    10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък - нищо, което е на ближния.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия