Корупционен скандал в Югозападния университет в Благоевград

В неделя в  при спецакция на ГДБОП арестуваха проф. Методи Марков от Югозападния университет  ‘Неофит Рилски’  в Благоевград.  Разбита е организирана престъпна група, която е помагала на студентите да вземат успешн

2010-12-22 22:45:31
Корупционен скандал в Югозападния университет в Благоевград
В неделя в  при спецакция на ГДБОП арестуваха проф. Методи Марков от Югозападния университет  ‘Неофит Рилски’  в Благоевград.  Разбита е организирана престъпна група, която е помагала на студентите да вземат успешно  изпитите си по право.

Според антимафиотите, корупционната практика е от доста време, а близо половин година са разработвани участниците в нея.

Професор Методи Марков е заловен в момент, в който  приема рушвет от 1000 лева.
По-късно той излезе от ареста под гаранция - срещу 10 000 лева. Повдигнато е  обвинение за подкуп.

Преди около 10 години за първи път  бяха изнесен  данни на корупционни практики в университета. Тогава бе огласено, че политици, бизнесмени и фолк певици се сдобиват с дипломи за юристи чрез заплащане.

Арестуваните тези дни са само част от заподозрените  в купуване на изпити. Има данни, че с уреждане на изпити в областния център се занимават бизнесмени, близки до определени управляващи къргове в университета.  

Говори се, че  тези,  които уреждат  изпити са  дребни риби, те взимат скромни суми за услугата. ‘Акулите’ са тези, които взимат от 1000 лева нагоре. Те не се занимават с изпити, а с по-сериозни услуги - прехвърляне от друг университет, преместване от една в друга специалност...

Ректорът на ЮЗУ,  проф. Иван  Мирчев,  научил за акцията от журналистите.  Според него имало е случаи, когато младежите подават сигнали за корупция, но анкетите били анонимни и нямали юридическа тежест.

Професор Марков работи на основен трудов договор  в СУ “Климент  Охридски”. Освен това, според ректора на СУ  проф. Иван Илчев,  той работи на 4 места и не е останал гладен и жаден. Защо е влязъл в  тази схема, никой не може да си обясни...Вероятно причината е озверяването на хората за още и още блага... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия