22 декемжри - Св. Анастасия

На 22 декември почитаме паметта на света великомъченица Анастасия. Света Анастасия е живяла през 3-ти век.  Родена е в знатно римско семейство, баща й бил езичник, а майката - християнка. Анастасия посветила  живота си не на знатни пирш

2010-12-22 15:02:36
22 декемжри - Св. Анастасия
На 22 декември почитаме паметта на света великомъченица Анастасия. Света Анастасия е живяла през 3-ти век.  Родена е в знатно римско семейство, баща й бил езичник, а майката - християнка. Анастасия посветила  живота си не на знатни пиршества, а на грижи за бедни, болни и нещастни. На затворниците носела храна и дрехи, на просяците давала хляб, лекувала болестите на болните, превръзвала кървящите рани на ранените. Страдащият римски народ й бил признателен, но официалната римска власт й отредила друга присъда. Войниците на император Диоклетиан я вързали на четири стълба и я изгорили през 209 година.  В народните представи светицата се е превърнала в своеобразно олицетворение на смъртта.
Празникът е от така наречените регионални празници. В Родопите  се вярва,  че в която къща не се празнува св. Анастасия, непременно ще се случи нещастие.  Жените не трябва да работят никаква домашна работа, защото Св. Чьорна /както наричат св. Анастасия там/ ще почерни дома на оная, която преде, тъче или пере.

Ако времето е хубаво през деня, през  юни ще е суша, а ако вали - и през юни  ще вали. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли.

На този ден се месят питки, които се мажат с мед и раздават  в махалата за помен на умрелите и за предпазване на живите от чума.

Празнуват  всички, които носят имената Анастасия, Анастас, Сия, Настася.

Честито на всички именници! Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия