Наближава Бъдни вечер ...

Остана много малко време до нощта, когато ще отпразнуваме рождението на Спасителя. Бъдни вечер е най-интимният между 12-те Христови празници.  Дори само името му  ни кара да се надяваме на радостни и щастливи дни. Особено настроение с

2010-12-19 15:39:00
Наближава Бъдни вечер ...
Остана много малко време до нощта, когато ще отпразнуваме рождението на Спасителя. Бъдни вечер е най-интимният между 12-те Христови празници.  Дори само името му  ни кара да се надяваме на радостни и щастливи дни.

Особено настроение създава фактът, че в подготовката на празника участват всички членове на семейството.

Задължително е на трапезата да присъстват нечетен брой  ястия. Той не е фиксиран, но  обикновено те са 9. Всяко ястие обаче си има своят символика.

Например, питката  с паричка се меси от най-възрастанта жена в семейството. На когото се падне, той поема грижата за парите в дома до другата Коледа. Първото парче, което се реже  от нея е за починалите близки, а второто - за къщата.

Вареното жито, което се украсява със стафиди и дребни бонбони и орехи, е пожелание за весел и богат живот.  Зрелият боб се слага, за да е сито домочадието. Сармите и пълнените чушки са пожелание  за добра реколта.  Ошавът  е в чест на овощните дръвчета. Следва тиквеникът или постна баница с някакъв плод или зененчук.

Особено значение на трапезата за Бъдни вечер имат  орехите. След вечерята,  всеки си счупва по три ореха и гадае по вида им какво ще му се случи през новата година. Ако са чисти - годината ще е успешна,  ако са почернели - неудачна.  Червивите орехи пък са  предзнаменование за болести и ядове.

Ябълките също са много важен елемент. Домакините трябва да подберат най-здравите и красиви  на вид плодове. Те са символ на физическата и духовна красота на всички, които са около трапезата.

През цялата коледна нощ топлината и светлината на дома се поддържат от  огромния пън - бъдника. А на сутринта стопанинът изнася на двора недогорялото дърво, като от върха му  изсича колче, което забива в най-неплодородната  си нива.  Именно в това обгорало дърво е скрита символичната   мощ, от която зависи бъднината на дома. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия