Лапландия, страната на Дядо Коледа

Лапландия - това е област, която се простира на територията на четири държави - Норвегия, Швеция, Финландия и Русия. По-голямата част от нея се намира отвъд Северния полярен кръг, което предполага сурови зими и кратки лета. Има месеци, когат

2010-12-19 13:21:35
Лапландия, страната на Дядо Коледа
Лапландия - това е област, която се простира на територията на четири държави - Норвегия, Швеция, Финландия и Русия. По-голямата част от нея се намира отвъд Северния полярен кръг, което предполага сурови зими и кратки лета.

Има месеци, когато земята там изцяло е покрита със снегове, дори големите реки  са заледени, а водопадите се превръщат в ледени сталактити.  Това, разбира се, не значи, че  животът в Лапландия замира, напротив, тя е пълна с туристи, особено по коледните празници - въпреки, че от края на ноември до края на януари  е времето на полярната нощ и дари непрогледен мрак.

Северното сияние е най-голямата атракция в света. Играта и формата на цветовете му не е възможно да се опишат с думи. Северните жители вярвали, че по това  време небесните духове отвеждали душите на мъртвите в стрната на изобилието.

В Далечния север наричат областта Лапландия и така е отбелязана на географските карти. Хората, които живеят тук се определят като ‘саами’, а религията им е християнска. Саамите са потомци на древен народ, които достигнали до Северния полярен кръг  приблизително  преди три хиляди  години. Подчинили ги викингитге, по-късно русите, а после и шведите.  Днес правото им да водят номадски начин на живот е защитено от законите на държавите, които обитават.

Саамите изкарват прехраната си най-вече с еленовъдство и риболов. Елените се отглеждат заради месото  и кожите, от които се изработват дрехи, шапки, боти, чанти, колани и юзди. Особено се ценят белите кожи на млади елени.

Финландската част на Лапландия наричат Страната на чудесата. Според легендата в планината Корватунтури /в буквален превод ‘ухо’/ живял Дядо Коледа.  Именно заради името на планината, децата вярвали, че той може да чуе всички техни желания.

Св. Николай Чудотворец се счита на първообраз на стареца, който по Коледа носи торбата с подаръците.  В западноевропейския свят  епископ Николай Мираклийски се превърал в Сент Николас.  В средата на 19-ти век пък легендата за него била пренесена през Атлантическия океан от германски  и холандски емигранти. Там пък го нарекли Санта Клаус с постоянно местожителство отвъд Северния полярен  кръг  в Лапландия, обличайки го в дълъг червен кожух. Старецът има бяла брада и    пристига на  еленов впряг, който може да лети над облаците. Дядо Коледа носи подаръци на  децата, изработени от неговите джуджета.

Сведенията за Снежанка са по-оскъдни. Тя най-късно влиза в свитата на добрия старец и за пръв път се появява под коледната елха в Русия през деветдесетте години на по-миналото столетие под името Снегурочка.

Дядо Коледа, Дядо Мраз, Дед Мороз, Пер Ноел, Санта Клаус,  Фатер Кристмас, Вайнахтсман, Шен Дан Лаожан /Китай/,  Санта Одзи сан /Япония/, Йоулупуки /Лапландия/ - независимо от имената си,  сутринта на 25 декември, когато е Рождество Христово, белобрадият старец радва децата по цял свят.

Историята на приказното селище на Дядо Коледа започва от 1950 година, когато Елинор Рузвелт, бивша  първа лейди  на САЩ, посещава  Рованиеми, столицата на Лапландия. В нейна чест била изградена голяма дървена хижа. Постепенно покрай нея израснало цяло селище, където има работилници за играчки, търговски център, куклен театър и ресторант. Особено привлекателен е уникалният луна-парк “Санта Клаус”, построен в дълбините на пещерата Сювясенваара. Там има ледена пързалка, въртележка, кафенета, бутици за сувенири, детски театър, кино, където се прожектира вълшебна приказка за Дядо Коледа, който прелита с шейната си с подаръците над главите на зрителите.

Дядо Коледа  приема всеки ден от годината от 10 до 17 часа. Той изглежда точно такъв, какъвто е по рисунките - достолепен старец с очила, дълга бяла брада, с червен кожух и шапка с помпон. В библиотеката му са подредени дебели томове, в които, както разказват, са записани добрите и лошите  постъпки  на всички  деца по света. Казват, че той  лично чете хилядите писма, получени в пощенската му станция.

Коледните тържества в Рованиеми, столицата на Лапландия,  продължават един месец и започват  от 6 декември - когато се чества св. Николай Чудотворец.  Датата съвпада с националния празник на Финландия. Улиците и площадите са старателно почистени от снега, там не се вижда нито една снежинка. Греят денонощно ярки светлини, неонови реклами и болбордове.  Къщите са  украсени с играчки, цветни топки и  лампички.. Навсякъде има подредени елхи, а гостите опитват ястията от еленово месо, щедро полети с домашна водка....     
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия