Студентите май не знаят защо учат?

По  време на дискусия за реализацията на студентите  на Българо-гръцкия студентски форум са изнесени шокиращи данни. След проучване, направено сред 170 000 студенти , се установило, че всеки трети студент не знае защо ходи в университет

2010-12-15 17:26:48
Студентите май не  знаят защо учат?
По  време на дискусия за реализацията на студентите  на Българо-гръцкия студентски форум са изнесени шокиращи данни. След проучване, направено сред 170 000 студенти , се установило, че всеки трети студент не знае защо ходи в университета, а  на всеки четвърти пък му е безразлично коя специалност учи, стига да вземе  каквато и да е диплома.

Проучването сочи, че студентите у нас нямат необходимото самочувствие на бъдещ елит.
Всеки пети пък не желае да ходи на обучение или стаж  в чужбина, поради недоброто владеене на чужд език.  Освен това, обученията в чужбина трябва да се доплащат, а студентите нямат тази  финансова възможност. В България обаче,   за следващата година, ще бъдат раздадени  46 милиона лева като евростипоендии. Така младежите ще имат възможност да изкарат  семестър или стаж в чужбина.

У нас засега само 4 процента от студентите са се възползвали от възможността за мобилност. От друга страна обаче,  европейските работодатели  предпочитт да назначават хора, които са изкарали  стаж в друга страна.

Друга важна причина студентите да не се възползват  от стажове или учене поне за семестър в чужбина   е,  че изкараните там  кредити не им се признават тук и обикновено им се налага да повтарят  семестър или година поради тази причина. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия