Вояджър 1 наближава границата на Слънчевата система

Вояджър 1, автоматичният космически апарат за изследване на Вселената, е близо до крайните части на Слънчевата система. Той е първият такъв апарат, който се отдалечава толкова много от Земята. На 17,4 милиарда километра от нашата планета, Вояджър

2010-12-14 14:35:06
Вояджър 1 наближава границата на Слънчевата система
Вояджър 1, автоматичният космически апарат за изследване на Вселената, е близо до крайните части на Слънчевата система. Той е първият такъв апарат, който се отдалечава толкова много от Земята.

На 17,4 милиарда километра от нашата планета, Вояджър 1 е засякъл голяма разлика в заобикалящите го частици. Те са създадени от Слънцето.

Едуард Стоун, създателят на проекта Вояджър, е много щастлив, че 33 години след изстрелването на космичекия апарат, той все още връща данни и помага за разбирането на Вселената.

Вояджър 1 бе изпратен в Космоса на 5 септември 1977 година. Първата му цел е била да обикаля около Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Тази задача изненадващо е завършила през 1989 година,  5 години преди очакваното.

Радио сигналите от и към космическия апарат са отнемали около 16 часа, когато е бил в орбита на Юпитер и със всяко отдалечаване времето се увеличавало пропорционално.

В момента са необходими няколко дни, за да може да се разбере къде точно се намира Вояджър 1 и каква информация събира. Заради времето, което отнема, се разбира и колко далеч е от Земята и колко близо е до напускане на Слънчевата система.

Вояджър 1 се движи с около 17 километра в секунда и след по-малко от 5 години ще е в Нулевата зона.
Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия