Изследване на гени дава надежда за жени болни от ендометриоза

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от матката се намира извън нея, обикновено в други органи в областта на таза. Изследователи са идентифицирали два гена, които увеличават риска от развитието на тази болест. Те са подложили на тестове 5

2010-12-13 23:23:53
 Изследване на гени дава надежда за жени болни от ендометриоза
Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от матката се намира извън нея, обикновено в други органи в областта на таза.

Изследователи са идентифицирали два гена, които увеличават риска от развитието на тази болест. Те са подложили на тестове 5 500 жени с това заболяване и резултатите са сравнени с 10 000 напълно здрави жени.

Това изследване не е целяло намирането на определено лекарство, а откриването на причината поради, която се образува болестта и се търси начин да бъде предотвратена.

Лекарите и излседователите са установили, че хромозома номер 1 и хромозома номер 7 при жените са критично свръзани с ендометриозата. Седмата хромозома участва в регулирането на гените, които образуват матката и маточните тръби в женското тяло, а хромозома едно е свързана предимно с метаболизма и женските репродуктивни органи.

Болестта е доста често срещана и засяга 6-10 % от жените по света от всички възрасти. Учените са мислели преди време, че е вирусно заболяване, но се е оказало, че не е така.

След положителните тестове, развитието на изследванията ще се засили и се очаква до няколко години да има реално решение на проблема с болестта. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия