Открит е нов вид Лемур на остров Мадагаскар

Нов вид лемур е бил открит на остров Мадагаскар. Голямо количество информация може да се намери за него в документалния филм на БиБиСи "Открития за 10 години". Малкият примат е забелязан през 1995 година, но от тогава не е бил виждан отн

2010-12-13 16:19:02
Открит е нов вид Лемур на остров Мадагаскар
Нов вид лемур е бил открит на остров Мадагаскар. Голямо количество информация може да се намери за него в документалния филм на БиБиСи "Открития за 10 години".

Малкият примат е забелязан през 1995 година, но от тогава не е бил виждан отново. Преди няколко седмици лемурът е видян и е намерена голяма популация на малка територия в северната част на острова.

Тези мъници са активни само през нощта и окраската им е много красива. Те имат от 2 до 4 черни дълги ивици по дължината на тялото си и като прегърнат клон е почти невъзможно за забелязване. Ивиците зависят от пола и възрастта.

Хранят се предимно с нектар от плодове и подобни. Нещо интересно за тях е, че имат като тръбичка под езика, която помага за извличането на нектара от плода, без да се налага да го разкъсват. Те са и много шумни предимно вечер. Точно на залез слънце започват да издават звуци подобни на викове.

Този вид е именуван, Четири-ивичен Фанер лемур, заради окраската му. Приматите са вписани в книгата за застрашени видове и техният лов или убиване ще бъде санкциониран спрямо закона. Те имат много дълги ръце и крака, които им помагат в катеренето.

Опасно е за тях, че са изключително любопитни и не се страхуват много от хората. Предимно бягат от други животни, но любопитството им е толкова силно, че понякога се доближават на сантиметри от хората. Този вид ще се пази строго от закона, защото дружелюбният му и любопитен характер може да бъде използван срещу тях от бракониери. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия