Най - застрашените животни на планетата

Грешната и негативна намеса на човека в природата е заличила стотици видове животни и е на път да заличи още. Това е списък с няколко животни, които до няколко години ще бъдат само спомен по книги, снимки и подобни. Тигърът са нарежда на първо мяс

2010-12-12 21:08:16
Най - застрашените животни на планетата
Грешната и негативна намеса на човека в природата е заличила стотици видове животни и е на път да заличи още. Това е списък с няколко животни, които до няколко години ще бъдат само спомен по книги, снимки и подобни.

Тигърът
са нарежда на първо място по застрашеност, защото са останали едва около 3500 индивида, имайки предвид, че преди години броят им е бил близо 300 000. Тук се включват всички видове тигри.

Броят на Белите Полярни мечки е около 20 000, а преди да започне техният лов за спорт, са били над 150 000. За съжаление не само това ги застрашава. В резултат от глобалното затопляне ледовете се топят и  тяхната територия за местообитание намалява с всеки изминал ден. Това прави намирането на храна по-трудно.

Морските костенурки са 7 вида, от които 6 са почти на изчезване и рядко могат да бъдат намерени. Глобалното затопляне причинява проблем при оцеляването на яйцата им, а бракониери ги ловят заради черупките, които се продават на богаташи като сувенири.

Синеперчестата Туна
(риба) е застрашена, защото се лови прекалено много незаконно и извън позволеният период. Така над 80% от популацията е унищожена за отрицателно време.

Леопардите
са няколко вида, застрашени са 3 вида от тях. Амурски леопард, от който има само 40 индивида. Друг застрашен вид е Димният леопард, от който са останали малко над 5000 индивида, а преди са били над 50 000. Снежният леопард, наричан още Барс, е критично застрашен заради лова за прекрасната му пухкава козина и глабалното затопляне. Останали са около 5000 индивида, а преди са били над 70 000.

Пандите са също много застрашени. Сега са 1600 индивида, а са били над 90 000. Много са убити заради козината, други са взети още като малки и са продадени на богати хора, за забавление.

Носорозите са пред изчезване. От над 140 000 индивида преброени през 1934 година, са останали само няколко хиляди.

Има още много не по-малко застрашени видове животни и ако не се направи нищо по-сериозно по този проблем, след около 6-9 години тези великолепни животни да са само спомен от миналото. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия