Слънчевият камък - кехлибарът

Казват, че кехлибарът  е камъкът на здравето, щастието и Слънцето. Той всъщност представлява застинала аморфна смола на древното изкопаемо дърво Pinus succinieferra,  която съдържа до 8 процента от лечебната кехлибарена киселина. Ед

2010-12-12 17:20:50
Слънчевият камък - кехлибарът
Казват, че кехлибарът  е камъкът на здравето, щастието и Слънцето. Той всъщност представлява застинала аморфна смола на древното изкопаемо дърво Pinus succinieferra,  която съдържа до 8 процента от лечебната кехлибарена киселина.

Един от първите познати на хората скъпоценни камъни, който е украсявал и короната на египетския фараон Тутанкамон, е балтийският кехлибар.  А по времето на римския император Нерон се разразява истински бум на кехлибарената мода.  Нерон ценял  застиналата древна смола не само заради нейната красота, но и заради целебните й свойства. По това време малка фигурка от тъмен кехлибар е струвала повече от здрав роб.

Богатите римляни носели винаги със себе си кехлибарени топчета, за да ги търкалят в ръцете си, тъй като вярвали, че така укрепват силата и здравето си.

В Китай и Япония пък на особена почит бил кехлибарът с червеникав оттенък, тъй като  той се възприемал като застиналата кръв на дракона. Затова накити от него са били задължителен  аксесоар за семейството на императора.

Приема се още, че освен лечебни, кехлибарът притежава и някои мистични свойства. Той  е добра защита срещу зли сили и лоши очи. При различните народи, слънчевият камък е бил използван   и като амулет срещу демоните. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия