12 декември - Св. Спиридон

На 12-ти декември християнската църква почита преподобния отец Спиридон чудотворец.  Той  е  един от великите светии и чудотворци от  4-ти век. Роден е на остров Кипър   по време на царуването на Константин Велики.

2010-12-12 10:30:43
12 декември - Св. Спиридон
На 12-ти декември християнската църква почита преподобния отец Спиридон чудотворец.  Той  е  един от великите светии и чудотворци от  4-ти век.

Роден е на остров Кипър   по време на царуването на Константин Велики.  Станал епископ  в кипърския град Тримитунт и  участвал в първия вселенски събор в Никея.
Св. Спиридон помагал на бедните, предсказвал бъдещето, лекувал и правел чудеса.  Излекувал императора от тежка болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля. Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил.

Разказват се,  че на  Никейския събор, в разгара на дебатите, за да убеди опонентите си, Спиридон  стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън,  а  от другия потекла вода.

У нас Свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др.

На този ден празнуват обущарите  и други занаятчии - шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Разбира се, като спомен от разказите за него особена почит му оказват керемидарите и тухларите.  Занаятчиите колят курбан - мъжко животно и устройват богати трапези, около които сядат майсторите, а чираците и калфите сядат отделно.

В някои райони на страната вярват, че на Спиридоновден слънцето спира своя път към зимата, завърта се и поема обратно към лятото. Смята се също така, че св. Спиридон е господар на болестта ‘струпки’ - опасна заразна кожна болест, която покрива тялото с пъпки, обриви и рани.

Сутринта на празника жените пекат  хляб рано , преди изгрев слънце и го раздават за св. Спиридон - да вземе и да отпрати надалеч пъпките.

През целия ден се спазва строга забрана за работа - жените не тъкат, не шият и не кроят, защото се вярва, че на този ден, ако се убодат, няма лесно да им мине. Стопанките  не ронят царевица, не варят боб, леща и грах, защото, ако не спазят забраната, ще им излязат пъпки  и циреи.

В някои области празникът се нарича “Зачатие”. Празнуват жените, на които им предстои да станат майки. Тези, които искат да заченат, се поливат и пият топли отвари от билки. Вярва се, че светецът  ще благослови булките и ще ги дари с красиви деца,  без белези и болести. Булките не докосват и никакви зърнени храни.  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия