Уволнихме игумен Теодосий

Светият Синод отстрани Теодосий от поста му на игумен. През 2008 г. игумен Теодосий изгони група младежи с увреждания, наричайки ги грешници. Той бе обявен за виновен от Комисията по защита от дискриминация и получи сериозан публичен шамар, заради по

2010-12-09 13:20:29
Уволнихме игумен Теодосий
Светият Синод отстрани Теодосий от поста му на игумен. През 2008 г. игумен Теодосий изгони група младежи с увреждания, наричайки ги грешници. Той бе обявен за виновен от Комисията по защита от дискриминация и получи сериозан публичен шамар, заради поведението си. Впоследствие явно Синодът е решил да се намеси и така да покаже, че не желае човек с подобно поведение да заема такъв висок пост в Българската църква. Теодосий до ден днешен  не желае да се извини. Той смята, че гонейки и обиждайки хората действа от името на Бог. Явно Синодът и Комисията по защита от дискриминация не са на това мнение. Явно дискриминацията е в разрез с християнските ценности.
 През 2008 година Игумен Теодосий изгони хора с увреждания от Троянския манастир, защото според него увреждането е свидетелство за грехове и осквернява мястото.  Той дори твърдеше, че на входа на манастира има надпис забраняващ присъствието на хора с физически затруднения.  Последва процес в Комисията за защита от дискриминация и широко медийно отразяване на развоя на целия казус. През цялото време Теодосий се гордееше със стореното и твърдеше, че е действал в синхрон със Светото писание. Той отхвърли предложението за публично извинение и самоуверено поддържаше тезата си, че хората с  увреждания изплащат чужди грехове, поради което са омърсени и нямат място в манастирите и в частност в Троянския манастир. Адвокатът му пък, опита всякакви процедурни вратички, за да се протака делото и може би да се забрави случая. Така минаха две години. В крайна сметка Комисията изслуша свидетелите на двете страни и заключи, че игумен Теодосий наистина е дискриминирал младежите и трябва да си понесе последствията. След това Синодът реши, че е крайно време да се намеси. По различни медии и чрез различни средства историята бе повтаряна и коментирана. Дори имаше хора, които насъбраха смелост и разказаха и други случаи на недопустимо поведение от страна на Теодосий. В крайна сметка той е отстранен от поста игумен на манастира.

Не е нормално в 21 век в страна членка на ЕС хората с увреждания да бъдат  гонени и възприемани като по - низши същества. Днес светът се опитва да приобщи хората към общи каузи за просперитета на човечеството. Съвременният свят се стреми към това всеки да има възможност да се развива, за да помогне на себе си, на близките си и на обществото. Затова човечеството е насочено към приобщаване, към постигане на единство с цел създаване на по –добра среда за всеки. Затова е изключително неадекватно когато тези чисто човешки ценности биват отричани от хора, които се представят за стожери на духовността. Теодосий се е възприел не като пазител на християнските ценности, а като пазител на предразсъдъците и величието на позицията си. Той се смята за пълновластен господар и даже си позволява да тълкува Светото писание по угоден за него начин. Както изгони хора с увреждания, така можеше да изгони всеки, който не му е симпатичен. Теодосий е изпълнен с омраза и желание да се покаже. Затова не прие да разговаря нито с Петър Кичашки, нито с журналистите. Той се е скрил в своя свят далеч от хората. Наред с нелепото му поведение това е още една причина той да бъде отстранен. Теодосий просто се е отдалечил от хората и вече не може да изпълнява функциите си. Поради тази причина хората с гражданска позиция в България направихме така, че той да си тръгне. Ние направихме така, че Теодосиий да не може вече да изгони невинен човек от манастира просто защото не му е симпатичен. Ние показахме проблем и решението за този проблем. Дано нашата позиция даде сила на всеки да отстоява правата си. Ние ставаме все по – силни. Ние можем да защитим  себе си и близките си. Ние уволнихме игумен Теодосий. Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия