9 декември - Зачатие на св. Анна - най-големият женски празник

На 9 декември е църковният празник  Зачатие на света и праведна Анна. Анна е  сочена  за майка на Дева Мария и баба на Иисус Христос. Тя е потомка на известен род - Аароновия. Култът към светицата се разпространява широко през 6 ве

2010-12-09 09:50:00
9 декември - Зачатие на св. Анна - най-големият женски празник
На 9 декември е църковният празник  Зачатие на света и праведна Анна. Анна е  сочена  за майка на Дева Мария и баба на Иисус Христос. Тя е потомка на известен род - Аароновия. Култът към светицата се разпространява широко през 6 век, когато в Константинопол  е построена първата църква, носеща нейното име.

Като майка на Богородица,  св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците.

Народът нарича празника  Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение, Света Ана Каталина. Освен с майчинството,  денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет.

Християнските писания разказват за праведните Йоаким и Анна, които дълго време нямали деца. Освен личната мъка, те трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството, считано за Божие наказание, не се посрещало  със съчувствие. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени и всеотдайни, че най-накрая той се смилил над тях и изпълнил молбата им.

Един ден при Анна се явил ангел и й казал, че ще роди дъщеря и ще я нарече Мария. След девет месеца, на 8 септември,  семейството било ощастливено с момиченце, бъдещата майка на Иисус.

Нощта срещу празника  се смята за най-дългата в годината. В Македония разказват, че на този ден 7 светии понасят  слънцето на ръце и го "завъртат към пролет".

Според народните вярвания, жените не трябвало да работят този ден, а мъжете  - да не излизат от селището, за да не ги залюбят самодиви. Птиците се държат затворени в курника - да не ги примамят с магии.

Девойките слагат под печката паничка сол и жито. Покриват я с бяла кърпа и сутринта захранват добитъка за здраве.

Сутринта се гадае и по първия гост в дома. Ако влезе първо мъж, повече мъжки животни ще се раждат през годината. Затова се спазва традицията жените да си гостуват по съседски.

На този ден празнуват и всички  народни лечители, както и всички врачки, баячки и чакръкчии. Имен ден имат  всички, които носят името Анна. Името от староеврейски
означава ‘благодат’.

Честто на всички  именнички!



Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия