Учени от Китай с добра новина за пандите

За десет години китайски учени са успели от 20 панди да отгледат близо 150. Това е страхотен напредък. Законите за убиване и/или продаване на тези животни са станали много тежки и така е намаляло бракониерството. Мечтата на тези хора е да направя

2010-12-06 16:01:23
Учени от Китай с добра новина за пандите
За десет години китайски учени са успели от 20 панди да отгледат близо 150. Това е страхотен напредък. Законите за убиване и/или продаване на тези животни са станали много тежки и така е намаляло бракониерството.

Мечтата на тези хора е да направят така, че след 10-15 години да възвърнат популация на добро количествено ниво (5000). Цлета е да пандите да се пуснат отново на свобода в дивата природа, а не да се отглеждат в специални горски местности.

Тези 150 отгледани мечки ще бъдат пуснати на свобода, но ще им се имплантира специален чип, чрез който учените ще ги следят. Ако нещо се случи с животното, то ще бъде намерено до 24 часа.

В много държави за бракониерсто на застрашени видове животни глобите са станали над 10 пъти по-големи и дори има увеличаване на времето, което ще бъде отредено в затвора от извършителя на незаконния лов или убийство.

Освен че ловът е проблем, самите женски панди се разгонват само за 3 дни през годината. Когато популацията е била много гъста, това не е било проблем, но след убиването на над 80 % от този вид мечки, размножаването е станало почти невъзможно. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия