Днес почитаме паметта на св. Николай Чудотворец.  Никулден е първият голям зимен празник, който се чества от всички българи на 6 декември.

Николай се е родил  през втората половина на 3-ти век. Още от детските си години той проявавал своя благ и добродетелен характер, а когато станал юноша,  родителите му решили да  посветят сина си в служба на Бога.

През целия си живот  Николай  не преставал да помага на страдащите, да защитава  невинните и да подкрепя слабите със словото на истината и вярата.  Всички приемал с бащинска любив, изслушвал  всякакви молби и оплаквания и  давал помощ и съвет или се застъпвал за невинните  и обидените.

Свети Николай взел  активно участие в Първия вселенски събор през 325 година в град  Никея. А когато достигнал дълбока старост, починал мирно и тихо след кратко боледуване.

Тялото му било погребано в катедралата на град Мир, а  мощите  му се оросявали от миро, от което  много болни  получили изцеление. По-късно, през 1087 година, мощите на св. Николай били пренесени  от Мир в южноиталанския град Бари, където почиват и досега.

Според народните предания, при подялбата на света, на св. Николай се паднали моретата, реките и езерата. Той е господар на целия подводен свят, както и на морските ветрове.Според вярванията, той разлюлява и спира морските ветрове, ходи по моретата и, ако има някой  в беда, го спасява.

Именно затова св. Николай е   покровител на моряците и рибарите. Затова и на този ден във всяка къща му се принася в жертва  риба. Това е най-често шаран, който се смята за слуга на светеца.

Според народните вярвания, колкото повече люспи има шаранът, толкова повече пари и благополучие ще влязат в къщата. Люспите се събират и пазят, защото привличат имане в дома.

В деня на Свети Николай на трапезата освен риба и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: царевица, жито, постни сарми, чушки, боб, кисело зеле.

Името Николай  идва от старогръцкото ‘нике’  и означава - ‘победа, победиел’.

Честито на всички именници!
Автор: Тони