Книга №1 в Русия излиза на български

В началото на месец декември „Ентусиаст“ издава книгата на Андрей Геласимов, спечелила руската литературна награда „Национален бестселър“ за 2009 г. – „Степни богове“. Неслучайно романът се счита за начало на

2010-12-06 09:19:47
Книга №1 в Русия излиза на български
В началото на месец декември „Ентусиаст“ издава книгата на Андрей Геласимов, спечелила руската литературна награда „Национален бестселър“ за 2009 г. – „Степни богове“. Неслучайно романът се счита за начало на възраждането на великата руска литература. Отвъд сюжета на динамичен и вълнуващ трилър стои историята на отношенията между поколенията, културата, ценностите. Със своите на пръв поглед обикновени образи, авторът достига до неочаквана дълбочина на историческата, родовата и даже генетичната памет.

Неслучайно на Запад наричат Геласимов „руският Селинджър“. Парадоксално, но той е по-познат на европейския читател, отколкото на руския. И докато авторът набира популярност зад граница, в родината си понася известна доза критичност заради начина, по който описва руското общество. А всъщност Андрей Геласимов ни представя един много задълбочен поглед към съвремието, към проблемите, с които се сблъскваме днес. Авторът описва нашия живот и нашата действителност, защото това насилие, което той облича в думи, ние го изживяваме всеки ден по един или друг начин.

Андрей Геласимов пише „Степни богове” в продължение на 4 години. Литературните критици определят книгата като класически руски роман. Това е една великолепна история, разказана по великолепен начин. „Степни богове” безспорно е едно от най-ярките литературни събитията на руския, а и на европейския книжен пазар през последните няколко години.

Главните герои - малкият Петка и лекарят военнопленник, решил доброволно да остане с болните си сънародници вместо да бъде разменен с други пленници, отказват насилието да бъде техният отговор. И двамата са израснали сред насилие, и двамата са имали причини и възможности да живеят по-добре, ако се възползват от слабостта на другите. Но и двамата съзнателно правят своя избор да не нараняват.

Дванадесет годишният Петка, когото всички наричат „копеле“, живее в малкото сибирско село през пролетта на 1945-а. Германия е капитулирала, остава само капитулацията на Япония и дългата война ще приключи. В селото има мина, в която японски военнопленници от битката при Халхин Гол копаят въглища и гинат като мухи. Но не умират само японците. За съвременния читател е ясно, че причината за високата смъртност, обхванала Задбайкалието е всъщност радиацията. Но коя радиация е по-страшна: тази, която идва от земята, или тази от насилието, което бележи живота в селото?

„Степни богове” е лирическо пътешествие из руската история от периода в края на Втората световна война, в навечерието на бомбардировките над Хирошима и Нагасаки. Без излишни спекулации и патриотични истерии, спокойно и умерено, придържайки се към духа на класическия руски роман, Андрей Геласимов разказва за съвременника на Великата победа, за задбайкалското момче Петка, в когото е отразена цялата противоречивост на тази епоха. Епоха, характеризираща се с жестокост, стремеж към героизъм и същевременно с невероятна нежност и топлота на обикновените човешки отношения, подложени на изпитанията на военния режим.

„Степни богове” не е просто история, това е и динамичен трилър. Дълбоките уранови рудници близо до село Разгуляевка, хлапакът Патка, плененият японски лекар Хиротаро Миянага, който единствен знае тайната на загадъчните мутации на степните треви, обричаща десетки хора на гибел, рисуват една мащабна картина за събитията в едно малко селце, които засягат целия свят.

Андрей Геласимов е роден през 1966 г. в Иркутск, Русия. Филолог по образование, той завършва режисура в „ГИТИСа“, специалност Театрален режисьор. Андрей Геласимов получава признание в Европа след публикуването на романите си „Год обмана“, „Рахил“ и повестта „Жажда“. Произведенията му са преведени на английски, немски, френски, испански, китайски и шведски. Романът му „Степни богове“ излиза през 2008 г. в Русия. Година по-късно, през 2009, на Парижкия книжен салон Андрей Геласимов е признат за най-популярния руски писател във Франция. Същата година той печели руската литературна награда „Национален бестселър“ с романа си „Степни богове“. Носител е на редица отличия като:  награда на името на Аполлона Григорьева (2003), награда на списанието „Октябрь“ (2003), награда „Студенческий Букер“ (2004). Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия