Спасиха 7-ната пещерняци!

Блокираните пещерняци, в пещерата Духлата, са благополучно спасени. Между тях имаше и 3 деца. Те изкараха доста часове в най-дългата пещера в България заради покачването на нивото на подземните реки.   Според специалистите, здравословнот

2010-12-05 22:25:41
Спасиха 7-ната пещерняци!
Блокираните пещерняци, в пещерата Духлата, са благополучно спасени. Между тях имаше и 3 деца.

Те изкараха доста часове в най-дългата пещера в България заради покачването на нивото на подземните реки.  

Според специалистите, здравословното състояние на 7-мината смелчаци е добро. Само едно от децата има  малка степен на хипотермия.

Лично премиерът Бойко Борисов е заминал за района, за да  се запознае със спасителните операции  и да ги контролира. На премиера е докладвано на всеки час за провежданите спасителни д3ействия.  Разбира се, че не е било разумно тези хора да влязат в пещерата по това време, но никой не е допускал, че ще се излее такава вода и ще блокира пътя им.  
                                
Осем планински спасители, двама, от които са лекари са  участвали в  спасителната акция. Наложи се  спасителите да прокопаят сифони в пещерата. В рамките на спасителната операция бяха направени пробиви в скалата с багери и чукове, за да може водата да се оттече по-бързо.

В акцията участваха екипи на Планинска спасителна служба при БЧК, „Гражданска защита”, „Спешна помощ” и представители на Аварийно-спасителния отряд към Българската федерация по спелеология. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия