1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН

На днешния ден, 1 декември,   целият свят отбелязва Световния ден да борба срещу СПИН - чумата на нашето съвремие. Символът на този ден е червена панделка сгъната във форма  на буквата V. Той  е предложен през 1991г. от худо

2010-12-01 10:44:10
1 декември -  Световен ден за борба срещу СПИН
На днешния ден, 1 декември,   целият свят отбелязва Световния ден да борба срещу СПИН - чумата на нашето съвремие.

Символът на този ден е червена панделка сгъната във форма  на буквата V. Той  е предложен през 1991г. от художника Франк Мур, който живее в малък град в щата Ню Йорк.

Световната здравна организация  обявила този ден за борба срещу СПИН  през 1988 година.

Над 33 милиона души по света живеят с вируса на ХИВ. Според доклад на СЗО на всеки 12 секунди един човек се заразява със смъртоносния вирус, а на всеки 16 умира по един болен от СПИН.

В България по последни данни официално регистрираните ХИВ-серопозитивни лица са 1252, но според експертите, реалният брой на инфектираните хора е около 4000.

Възрастовата граница на ХИВ-позитивните у нас е много широка - от 15 до 66 години, като напоследък  има тревожна тенденция  - понижаване на долната възрастова граница. Над 52% от новорегистрираните са млади хора на възраст между 15-29 години.

Мотото на Антиспин кампанията за тази година е “Презерватирай се”. Насочена е  към младите хора, които са най-рисковата група. Идеята е да се  популяризира безрисковото сексуално поведение и употребата на презервативи.Това е  много важно, особено като се има предвид,   че голяма част от тийнейдвърите започват сексуалния си живот на 16-17, но половината от тях  признават, че не използват презерватив при първия си полов контакт.
   
СЗО предупреждава за разгръщаща се епидемия от СПИН в някои страни от Източна Европа и Централна Азия. Най-много са болните от СПИН в Русия и Украйна. Цифрата на официално регистрираните  болни  българи е значително  по-малка от действтелната.

За СПИН няма трайно, а само поддържащо лечение, но колкото по-рано бъде открита болестта, толкова по-големи са шансовете за спасение на болните и за неразпространение на заразата.

Според специалитите, единственият начин да се предпазим сигурно от тази зараза е създаваето на анти-СПИН ваксина. Но въпреки  всички усилия  на  учените, тя все още
не е изобретена.

Тази година  в кампанията  ще бъдат включени  все по-голям брой прояви в малките населени места. Ще се проведат над 150 инициативи.  Те ще бъдат насочени главно към младите хора. С тях ще бъдат ангажирани, освен столицата и областните градове, още 35 малки градчета и села.

Експертите си поставят за цел да обхванат с изследвания  все повече хора - млади,  бременни и новородени и максимално да се доближат до реалните потребности на хората. Всичко това е гаранция за ефективност.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия