30 ноември - Андреев ден

Свети Андрей Първозвани е  християнски проповедник, първият от 12-те апостоли,  брат на Свети Петър. Според легендата той пръв поел след Иисус Христос, затова е наречен Първозвани. Съществува хипотеза, че преди това е бил ученик на Й

2010-11-30 14:11:28
30 ноември - Андреев ден
Свети Андрей Първозвани е  християнски проповедник, първият от 12-те апостоли,  брат на Свети Петър. Според легендата той пръв поел след Иисус Христос, затова е наречен Първозвани.

Съществува хипотеза, че преди това е бил ученик на Йан Кръстител.  Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития,  заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия.  Руската православна църква  го приема за свой основател. Смята се също така, че Андрей е основал църквата във Византион,  предание, което лежи в основата на по-късните претенции на Константинопол за световно религиозно доминиране. И днес константинополските патриарси  смятат себе си за негови преки наследници.

Св. Андрей завършил живота си в Патра, разпънат на хиксовиден кръст по заповед на местния управител, който преследвал християните.

Според легендата някога св. Андрей живеел самотно като постник в една пещера недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката, поради което се нарича още Мечкин ден, а самият светец се почита като господар на животното. Смята се,  че от този ден нататък денят започва да нараства с едно просено зърно.

В българския  народен календар  пък този празник  е познат под различни имена за различните краища на България. Вярва се, че от  30 ноември   денят започва да расте  колкото едно просено  зърно, с което е свързана обредната практика  в навечерието на този празник  -  да се варят в ново гърне различни зърна, за да наедряват. От това вариво на сутринта всеки от домочадието хвърля по малко в комина, като пожелава "високи" (добри) посеви, а останалото се изяжда.

От свареното вариво, най-често царевица, се хвърля в комина с думите: "На ти,  мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш човеците и стоката!" Все още се смята че мечката е главната част от празника и  до масата се закача  картина или нещо наподобяващо  мечка.

От варивото  се дава и на домашните животни и  кокошките. Вярва се още, че светецът прогонва зимата  и дългите нощи. По българското Черноморие той е почитан наравно със  Свети Никола  като повелител на бурите, а в Югозападна България  съществува поверие, че Свети Андрей е баща на Свети Никола.

И така, честито на всички именници!
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия