Днес отбелязваме 175 години от рождението на Марк Твен

Самюъл Лангхорн Клемънс е рожденото име на световноизвестния американски писател, журналист и хуморист Марк Твен. Едни от най-известните му произведения са “Приключенията на Том Сойер”, “Приключенията на Хъкълбери  Фин&rd

2010-11-30 00:41:45
Днес отбелязваме  175 години от рождението на Марк Твен
Самюъл Лангхорн Клемънс е рожденото име на световноизвестния американски писател, журналист и хуморист Марк Твен.

Едни от най-известните му произведения са “Приключенията на Том Сойер”, “Приключенията на Хъкълбери  Фин” и Принцът  и просякът”.

В началото на 20-ти  век Марк Твен е смятан за най-големия американски хуморист на своето време,  наречен е ‘баща на американската литература’, а Ърнест Хемингуей казва,  че цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена “Хъкълбери Фин”...

Първият голям успех на Марк Твен идва с разказа “Джим Смайли и скачащата му жаба”. Разказът е толкова забавен, че вестници и списания от цялата страна бързат да го препечатат.  При своя 17-годишен престой в Хартфорд от 1874 до 1891 година, Марк Твен написва много от най-известните си произведения.

Малко хора знаят обаче, че  той е  бил близък приятел с Никола Тесла и очарован от науката и научните изследвания,  прекарва много време в неговата лаборатория.

Марк Твен патентова три изобретения -  едното от тях е заместител на тирантите, а другото - историческа игра с любопитни факти. Най-голям търговски успех  обаче има самозалепващият се албум за изрезки - те само трябвало да се намокрят преди да се залепят.

Книгата на големия писател ‘Един янки в двора на крал Артур’ разказва за пътешественик  във времето, който представя модерна технология на Англия от времето на крал Артур.

През 1909 година Томас Едисон  посещава Твен в дома му и го заснема, като част от този филм е използван в късометражния ‘Принцът и просякът” /1909 г./

Марк Твен печели значителни суми от книгите си, но много от тях са изгубва най-вече заради лоши инвестиции, а и в нови изобретения.

Много скъпо му струва изобретяването на нова машина за печатане, но преди тя да бъде усъвършенствана се появява линотипът.  Така Твен губи не само своите пари, но и голяма част от наследството на съпругата си.  Новите творби на писателя, беседите му, както и помощта на приятели му помагат да възвърне финансовата си стабилност.

През 1907 година Оксфордският университете дава на Марк Твен титлата доктор  хонорис кауза. А през 1909 година,  Твен,  типично в  свой стил,  казва: ‘Дойдох с Халеевата комета през 1835 година. Следващата година тя идва отново и  очаквам да си отида с нея”.

Предсказанието на писателя наистина се сбъдва - той умира на 21 април 1910 година от сърдечен удар.

Тази година  на 1 април се навършиха  100 години от смъртта на великия майстор на словото. А това, което  той ни завеща е, че  ”Човек трябва да живее така, че когато умре,  и на гробарят да му е мъчно”.... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия