От какво си отиде българският Индиана Джоунс - д-р Георги Китов?

Доктор Георги Китов  е  един от най-известните археолози на България. Той се занимаваше  с откриването и проучването на археологичски обекти от Античността и Древна Тракия. През последната четвърт на 20-ти век  той  н

2010-11-28 16:27:47
От какво си отиде  българският Индиана Джоунс - д-р Георги Китов?
Доктор Георги Китов  е  един от най-известните археолози на България. Той се занимаваше  с откриването и проучването на археологичски обекти от Античността и Древна Тракия.

През последната четвърт на 20-ти век  той  направи множество значителни открития, свързани с културата на траките. Сред тях са гробниците в Жаба могила при  Стрелча, религиозният комплекс - Хероон край село Старосел, откриването на 673-грамовата златна маска на тракийския  владетел, гробницата на цар Севт III  в могилата Голямата Косматка  близо до Шипка, както и Александровската гробница до Хасково, украсена с уникални стенописи от средата на 4 век пр.н.е. и много други.

Доктор Китов е автор  на над 200 статии и десетина студии върху историята, археологията и религията на траките.

Археологът  умира внезапно от сърдечен удар на 14 септември 2008 година при разкопките в Старосел.

Говори  се, че доктор Китов е починал заради мистично тракийско проклятие.Той бил станал жертва на смъртоносна магия, когато е разпечатал Сашовата могила близо до Шипка. От вътрешността били започнали да излизат хиляди живи змии, които били затворени и само чакали недоброжелатели.

Археолозите смятат, че мистичната прокоба удря както хората, които са се престрашили да влязат, така и техните близки.  

Говори се, също така, че доктор Китов  е знаел за тракийското проклятие, но авантюристичният му дух  го е подвел.

Самата Сашова могила се състои от дълъг коридор и две правоъгълни помещения. Датирана е от около 3 в. пр. не.е. Тя е една от най-големите древни находки.

Вътре е бил открит човешки скелет с бойни доспехи, поставен на каменен олтар. До него имало дарове, някои от които гръцки, а на пода -  кости на кон.... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия