Днес  официално ще бъде осветен позлатеният  купол на  българската църква “Свети Стефан” в Истанбул.

Литургия по повод събитието ще отслужи лично  Архиепископът на Константинопол, Новия Рим и Вселенски патриарх, Негово Всесветейшество Вартоломей.

Реставрацията на българската църква и позлатеният купол са общо  дело на Българската православна църковна община в Истанбул и усилията на група родолюбиви пловдивчани. “Св. Стефан” става първият храм с позлатен купол  в Турция.   

Кампанията за възстановяване на Желязната църква в Истанбул започва преди около 10 години по инициатива  на Граждански клуб - Пловдив и община Пловдив. Реставрацията на храма преминава на няколко етапа - укрепване на основите, реставрация на иконостаса и позлатяването на купола.  

Позлатаването е направено с нитрат на титана. П този начин са покрити  храмовете “Христос Спасителя” в Москва и “Покров крови” в Екатерининбург, където е разстрелян последният руски император Николай  II  и неговот семейство. Този материал е много по-устойчив от златния варак.

Църквата “Свети Стефан”   се намира в кв. “Фенер” на брега на Златния рог.  Тя е
паметник номер 1 в Турция  с нетурски произход. Построена е през 1848 година.
Църквата  обаче е построена върху песъчлив и податлив терен, ето защо конструкцията й е направена от сглобяеми железни елементи.

“Желязната църква”  е построена от фирмата на Рудолф фон Вагнер от Виена, а неин архитект е Ховсеп Азнавур. Осветена е от екзарх Стефан на Рождество Богородично на 8 септември 1898 година.

В двора на църквата са погребани Екзарх Йосиф и митрополитите Иларион Макариополски, Паисий Пловдивски и Авксентий Велешки.

Предстои и четвъртата част от реставрацията на храма -  укрепване на фасадата. Средствата за нея ще се  събират  чрез проект, с който ще се кандидатства пред ЮНЕСКО или Европейския съюз.
Автор: Тони