Познавате ли джуджетата на дядо Коледа?

Всеки е чувал за коледните джуджета на дядо Коледа, които произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Поверието е, че тези гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение,

2010-11-28 01:18:42
Познавате ли джуджетата на дядо Коледа?
Всеки е чувал за коледните джуджета на дядо Коледа, които произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Поверието е, че тези гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на 19-ти век скандинавските писатели създали нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа. Художниците Ханзен и Нистрьом са първите, които рисуват коледните джуджета и им създават образите, които познаваме.

Първоначално всички смятали, че дядо Коледа и джуджетата му живеят на Северния полюс, но през 1925 година било установено, че там няма елени, но в Лапландия има, там живеят цели стада. Хората решили, че дядо Коледа трябва да живее на място, където има хиляди представители на тези животни, а това място е именно Лапландия. Оттогава поверието гласи, че там има малко селце с таен проход, където живеят добрият старец, жена му и неговите верни седем джуджета. Не се знае къде е домът му, но се предполага, че е някъде на границата между Русия и Финландия.

Според някои броят на джуджетата е шест, други смятат, че са девет или повече. Но едно е сигурно - тези малки същества са много умни и помагат на дядо Коледа за празника, за да успее да зарадва всички послушни дечица. На запад най-известните имена на коледните джуджета са :

1. Буши Вечнозеления - това е създателя на вълшебната машина за изработване на играчки
2. Уънорс Оупънслей - това е дизайнерът на шейната на дядо Коледа и отговаря за нейната поддръжка. Грижи се за елените, които я теглят.
3. Алабастър Снежната топка  - той е този, който прави списъка с послушните и непослушни деца
4. Мери Захарния бонбон - тя отговаря за коледните лакомства, помага в кухнята и е личната асистентка на дядо Коледа.
5. Шини Упатрий - това е най-старият приятел на дядо Коледа и съосновател на тайното селце в Лапландия
6. Пепър Минстикс - това е пазителят на тайната на селцето на дядо Коледа


Древно поверие гласи, че през последния ден на Коледа джуджетата палят своите факли и излизат от селцето в планината, за да отпразнуват успешното изпълнение на коледните задачи. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия