Каква четка за зъби да използваме - електрическа или класическа?

В последно време рекламите се опитват да ни убедят, че електрическата четка за зъби почиства по-ефикасно в сравнение с класическата. Но резултатите, направени от няколко изследвания, показват, че това не е съвсем така. Има полза от електрическата

2010-11-25 15:55:50
Каква четка за зъби да използваме - електрическа или класическа?
В последно време рекламите се опитват да ни убедят, че електрическата четка за зъби почиства по-ефикасно в сравнение с класическата. Но резултатите, направени от няколко изследвания, показват, че това не е съвсем така.

Има полза от електрическата четка , но не от всички модели. Те се делят на пет вида - вибриращи, въртящи се, въртящи се и вибриращи едновременно, четки с въртящи се в различни посоки косъмчета и четки, които се движат от едната страна в другата.

Най-ефективни от всички видове четки са тези, които едновременно се въртят и вибрират. Те отстраняват със 7% повече от натрупванията по зъбите в сравнение с останалите четки, намаляват със 17% вероятността от заболявания на венците.

Електрическата четка може и да ни навреди, ако не я използваме правилно. Тя може да нарани венците ни и дори да разклати зъбите. С увеличаване популярността на електрическите четки стоматолозите са забелязали, че все повече хора има рецесия на венците - венецът се отдалечава от шийката на зъба и открива корена.

Ако вие използвате класическа четка, но искате да опитате електрическа, първо се посъветвайте със зъболекаря си и следвайте внимателно инструкциите за употребата й. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия