Днес, 25 ноември, славим паметта на Св. Климент Охридски

На днешния ден църквата слави паметта на свети Климент Охридски . Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ,  проповядвал на старобългарски език.   Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Пред

2010-11-25 14:04:48
Днес, 25 ноември,  славим паметта на Св. Климент Охридски
На днешния ден църквата слави паметта на свети Климент Охридски .

Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ,  проповядвал на старобългарски език.  

Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Предполага се, че Климент е българин,  роден в Югозападна Македония.

Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни. Те се намират в две гръцки жития: „Пространното житие на Климент Охридски“ и в „Краткото житие на Климент Охридски“ или т. нар. „Охридска легенда“

Предполага се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската и аланската мисии на Кирил и Методий.

Безспорно той  участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитгер  Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим в през 868 година,  преди смъртта на св. Кирил.

След смъртта на Кирил в Рим  през  869 г.  той се връща с Методий в Панония и  Великоморавия,   а след като Методий умира, Климент, заедно с избрания от Методий за негов наследник Горазд, оглавяват продължаващите спорове с германския клир и новия моравски княз във  Великоморавия.

Епископът на Нитра Вихинг   е натоварен от папа  Стефан V да управлява Великоморавската църква и не признава Горазд. Климент, след като е хвърлен за определено време в затвора с Наум и други ученици,  е изгонен от страната и в края на 885 - 886 г. преплува на сал „от три липови дървета“ Дунав и пристига в тогава граничещата с Моравия България заедно с Наум Преславски, Сава, Ангеларий и може би Горазд.

Началникът на крайграничната българска крепост  в Белград, явно е известен за тяхното идване. Приема ги радушно и  ги отпраща при цар Борис I.  Той им възлага обучението на бъдещите свещеници .

На събора 893 година в Преслав Климент бил избран за пръв епископ на българския език.
Като епископ той неуморно работи 30 години за утвърждаване на християнската вяра сред своя народ. Денем обучавал деца и юноши, а нощем  се молел, превеждал книги от гръцки на български, съставял проповеди за празници, които сам произнасял или неговите ученици  ги прочитали пред новопокръстените българи.

Климент построил църкви и манастири. С молитвите си извършвал много чудеса. Той опростил глаголицата и съставил буквите на, тъй наречената,  славянска азбука - кирилицата.

Само в западната половина на тогавашна България, Климент е имал 3500 ученици, които приемали свещенически сан, а  после измествали гръцкото духовенство.

Климент основава в Охрид  с помощта на цар Симеон  манастира “Св. Панталеймон”  и още една църква, която после става архиепископско седалище, така че,  той е построил две от трите тогавашни охридски църкви. За последен път Климент се отправя към Преслав и моли цар Симеон да го освободи от задълженията му като епископ, но получава отказ.

Уморен от пътешествието,  Климент умира на  27 юли 916 година  в Охрид. Погребан е в притвора на  „неговата“ манастирска църква „Св. Панталеймон“ , превърната около 1515 г. в джамия,   а днес възстановена от руините през 2001-2002 г. Част от мощите на светеца днес се съхраняват и в новопостроената в Пловдив църква „Св.Климент Охридски“. Скоро след неговата смърт епископ Климент е канонизиран. Успението му се чества на 27 юли.


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия