В началото на 80-те години ни бе показано, че  компютърните технологии не са само за смятане на математически задачи и правене на схеми, а са едно от най-забавните неща.

Първите игри излизат точно по това време и една от тях се отличава от другите. Името й е PONG. Това е 2D игра, в която две чертички удрят квадратче и то подскача отляво надясно. Тази игра е държала рекорд за продажби в продължение на години.

Втората игра е познатата на всички Super Mario Brothers. Тя продължава да се  играе и до ден днешен като все още се организират турнири с големи награди и много участници.  Вече има много нови модерни версии, но класиката остава любима.

Третата игра носи името Pac Man. Интересното за нея е, че първоначалното й име е трябвало да бъде Puc Man, но заради близкото звучене на името с неприлична дума от английския език, е сменено на това, което всички знаем. 

Една от любимите игри, дори и до ден днешен на над един милиард души по света, е TETRIS. Учени са направили анализ колко игри тетрис се играят всеки ден и числото е надхвърлило 2 милиарда. В момента за 30 години има над 2500 вида тетрис.

Петата игра е Grand Theft Auto и тя е първата, която е дала възможността да се играе като престъпник и да се убиват невинни хора и полицаи.

Space Invaders е игра, в която вие сте малко космическо корабче, стрелящо по наредени космически същества. Тази игра е обявена за "хероинът" на гейминг индустрията, защото почнеш ли, няма спиране.

Wolfenstein 3D е първата 3D - симулативна  игра. В нея за първи път е представена концепцията за 3D FPS (триизмерна стрелба от първо лице). Тя грабва вниманието на толкова много геймъри, че след нея цялата индустрия в тази област се променя. До ден днешен има специални организации, които правят състезания по  Wolfenstein 3D. Оригинално копие на играта може да се продаде за десетки хиляди долара.

Следващата игра е The Legend of Zelda. Тя е уникатът из уникатите. Зелда е една от най-големите рекордьори по брой на фенове, продажби и преигравания.

Resident Evil е първата игра, която представя зомбита в гейминг индустрията. Тя е революционна и получава собствен жанр заради уникалният си тип на геймплей. Досега не е имало друга игра, която да създаде собствен жанр и да го поддържа на върха в продължение на 15 години.

Call of Duty
удари един много силен шамар на FPS игрите, тъй като в продължение на години се правеха само игри за Втората Световна Война или далечното бъдеще. Call of Duty Modern Warfare бе първата игра, предоставила в ръцете на играча оръжия и технология от сегашно време и огромна доза реализъм.

Има десетки други игри, които заслужават да са в Десетте, които са повлияли най-много на гейминг индустрията, но според фенове и критици това са 10-те, които държат класацията.
Автор: Александър Ненов