Хората - пазители или унищожители на Земята

Въглеродните емисии не са намалели значително от 5 години насам, въпреки усилията. За 2009 и 2010 година те са намалели  едва с 0.5%. Това означава вероятно две неща. Първо не се действа достатъчно добре, за да се "еко"-лизира индустри

2010-11-22 20:33:23
Хората - пазители или унищожители на Земята
Въглеродните емисии не са намалели значително от 5 години насам, въпреки усилията. За 2009 и 2010 година те са намалели  едва с 0.5%. Това означава вероятно две неща. Първо не се действа достатъчно добре, за да се "еко"-лизира индустрията, второ, има външни влияния, които хората не можем да контролираме. Странното, е че учени са показали, че и двата фактора са истина.

Първо, действието по еко-лизирането на световната индустрия трябва да започне от био-разградими опаковки и да стигне до изграждане на кораби, самолети и дори совалки с минимална енергия. Всяко едно нещо има нужда да се превърне в безвредно за околната среда, защото планетата ни го заслужава. Частните фирми трябва доста по-усърдно да започнат да ползват еко продукти, материали и дори машини. Учени са показали доста тъжни данни, които отразяват само 3% подобрение в изчистването на въглеродните емисии. Това не е зле, но е доста под очакваните 8-10%.

Относно второто, външните влияния са по "вина" на Слънцето и различни космически елементи. Честите изригвания на Слънцето изпращат повече лъчи към нас и така както се забелязва ноември е значително по-топъл, а и така наречените магнитни бури зачестяват. Учени са обяснили, че има такъв цикъл на затопляне и изстиване, който е периодичен и нормален. Очаква се ноември месец през 2014 година да е много студен, с температури поне 20 градуса по-ниски от обикновено.

Проблемът, е че тези затопляния и изстивания на планетата ни се удължават от вредните газове, защото сгъстяват въздуха и достигат повече вредни лъчи от Слънцето към Земята. Това "пленява" слънчевите лъчи и така те не се отразяват от планетата ни, а остават тук, затопляйки въздуха, водещо до глобално затопляне и топене на ледниците.

Всичко това няма да доведе до край на света, но много видове животни ще загинат и ще бъдат заличени от Земята. Хората би трябвало да сме пазителите на планетата си, защото тя е нашият дом. Хората сме единствените животни, без които планетата Земя ще е по-добре и няма да стигне до гибел. За пример, ако пчелите изчезнат, от 3 до 5 години няма да има НИКАКВА растителност, която да е останала. Друг пример, ако се събудим един ден и няма нито една мравка, планетата ни ще стигне до критичен момент след около няма и 7 години. Най-гадното насекомо, което мразим дори в дъното на душата ни е хлебарката, но без нея ще потънем в мърша и мръсотия след няма и 5 години. Без нас, хората, светът ще се вързоди. Няма само 3000 бенгалски тигъра да са останали, а ще има поне 100 000. Няма да се убиват по 1500 мечки на година. Няма да има глобално затопляне. Няма да се изсичат по 10 000 декара дървета и друга растителност всеки ден. Хората, за жалост тези, които изкарват пари от това, трябва да се сетят, че планетата, на която живеем се нуждае от "нормален живот". Само ние можем да заслужим да се наричаме пазители на Земята или унищожители на Земята - това си го избираме обаче. Гадното, е че в момента сме Унищожителите. Моля се в моя живот да видя голяма позитивна промяна за нашата мила Земя.

Да, забелязва се "мръдване" от страна на държавите и различни организации. Има дейност, занимаваща се опазването на околната среда, животните, водите и т.н. Да, всичко това го има и винаги го е имало, но какво? Пак говорим за глобално затопляне, пак непрекъснато новините са изпълнени с гадории: изтекъл петрол в Мексиканския залив, замърсяване на водите, избити тигри, замърсяване на река Дунав и какви ли не още неща, които мога да изброявам до утре. Няма ден, в който да не попадна на някаква такава новина. Да, борим се... но не достатъчно.. даже въобще дори и минимумът не сме достигнали ние хората. Нашата планета се нуждае от непрекъсната и най-важното, непрестанна защита. И затова нека спрем само да говорим, нека започнем да изпълняваме това, което трябва, защото опазването на Земята е наш дълг. Нека се борим срещу това, което сами сме си насадили..., а не да продължаваме да затъваме. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия