'Искаме да учим' или 'Искаме ваканция"?

Миналата седмица ученици излязоха на протест заради намалената им с един ден коледна ваканция. Преди това обаче, те създадоха  група във Фейсбук, където заплашиха, че ако не бъдат удовлетворени исканията им, 3 януари ще бъде обявен за "

2010-11-22 16:13:22
'Искаме да учим' или 'Искаме ваканция
Миналата седмица ученици излязоха на протест заради намалената им с един ден коледна ваканция. Преди това обаче, те създадоха  група във Фейсбук, където заплашиха, че ако не бъдат удовлетворени исканията им, 3 януари ще бъде обявен за "Национален ден за бягство от училище”.

Това са ученици, които не са се поинтересували,   как е по света. Те не знаят, че в много страни учебната година започва на 1 септември, не знаят,  че в Америка тя започва дори в края на месец август.  Не знаят също така, че сигурно  няма страна в света, където учебната година  да завършва   в последната третина  на месец май.  

В момента МОМН започва обществена дискусия за продължителността на учебната година,  а в нея ще участват и учениците. От догодина ще  има нови правила за дължината на учебната година и размера на ваканциите.

Една от основните  задачи на тийнейджърите ще е да  проучат  практиките в Европа. Според МОМН, задължително  e учениците да се научат да спазват правилата. Има нормативна уредба, която определя колко седмици точно трябва да има в една учебна година. Така ваканцията  е съкратена, защото и матурите, и изпитите след 7-ми клас  вече се провеждат в края на втория срок - през месец май/юни.

Въобще,  напоследък образователната ни система  се тресе от протести. Студентите също протестираха, но те поне издигаха лозунга “Искаме да учим”, а не “Искаме ваканция!”.... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия