Интересни факти, свързани с Коледа

Коледа е един от най-обичаните празници. Този ден се свързва с много положителни емоции - размяна на подаръци, събиране на родата около трапезата, коледни песни, оживени и цветни улици. Различните страни празнуват по различен начин празника, но колед

2010-11-22 00:43:10
Интересни факти, свързани с Коледа
Коледа е един от най-обичаните празници. Този ден се свързва с много положителни емоции - размяна на подаръци, събиране на родата около трапезата, коледни песни, оживени и цветни улици. Различните страни празнуват по различен начин празника, но коледните истории са едни и същи.

Коледната картичка е била направена за пръв път през далечната 1843 година от художника Джон Хорсли. Той изпълнявал поръчка на бизнесмена сър Хенри Коул, който все не намирал време да поздрави всичките си близки и приятели за Коледа. На картичката било нарисувано семейство, което е седнало около коледната трапеза, а по краищата й имало рисунки, които представлявали действия на благотворителност -  даване на храна на бедните хора, даряване на дрехи на нуждаещите се.

Първата записана песен е дело на Аурелий Прудентий и се казва "Of The Father’s Love Begotten". Коледните песни добили популярност, благодарение на книгопечатането. Най-популярното коледна песен е "Месия", тя е написана от Георг Фридрих Хендел. Друга известна и обичана коледна песен е "Тиха нощ, свята нощ", написана през 1818 година от Йосиф Мор.

Дядо Коледа е прототип на Свети Николас - високопоставен християнин, който е живял през 4 век след Христа. Той е бил доста щедър и често помагал на нуждаещите се. Той искал да дари средства на всички бедни хора, но не искал те да разберат кой прави това за тях, затова се качвал на покривите на къщите и пускал парите през комина, оттам идва и идеята за дядо Коледа, който носи подаръци на децата, като се спуска през комина и ги оставя под елхата. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия